UNO BiH

Oduzeta krivotvorena roba vrijedna nekoliko stotina tisuća KM

UNO BiH
20.01.2019.
u 13:35

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UNO BiH), zbog povrede prava intelektualnog vlasništva i povrede žiga, oduzeli su veliku količinu robe, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na nekoliko stotina tisuća KM.

U Carinskoj ispostavi Tuzla je, zbog povrede inelektualne svojine i povrede žiga, oduzeto 19.661 komada džempera.

Zaplijenjeno je i 540 ženskih torbi.

- Radilo se o 307 torbi marke 'Louis Vitton', 160 torbi marke 'Michael Kors' i 73 torbi marke 'Guess'. Osim navedene robe, u Carinskoj ispostavi Tuzla oduzeto je 960 komada čarapa označenih žigom 'Hello Kitty' – priopćeno je danas iz UNO BiH.

U Carinskoj ispostavi Gradiška oduzeta je veća količina krivotvorene robe zbog povrede žiga raznih brendova i robnih marki. U pitanju je 234 komada džempera, 3.184 komada majica, šorceva i dresova, 405 komada ručnih satova, 720 pari patika, 593 komada košulja, 1.112 komada torbi, 118 komada šalova i 82 komada jakni.

Iz UNO pojšnjavaju da se prilikom uvoza, izvoza ili tranzita robe, u skladu sa važećim propisima, štite prava intelektualne svojine, i to: žig, autorsko i srodna prava, indistrijski dizajn, patent i porijeklo ili geografska oznaka.

Carinski organi su nadležni da, u slučajevima sumnje povrede prava intelektualne svojine, prekinu carinski postupak sve do okončanja postupka kojim se povreda prava utvrđuje.

Preciznije, ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja falsifikat poznatih svjetskih marki, imaju pravo takvu robu zadržati, a od nositelja prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome da li je riječ o krivotvorenoj robi ili nije.

Ako se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja krivotvorinu neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UNO tu robu zadržava, sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravosnažne sudske odluke.

Jedan dio robe, za koji su se stekli zakonski uvjeti je uništen, dok je drugi dio privremeno zadržan pod carinskim nadzorom, te se vodi propisani postupak poduzimanja carinskih mjera zaštite intelektualne svojine u skladu s odredbama Zakona o žigu i Odluke o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nositelja žiga.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane u BiH da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje trošarina, carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije