Izručenje iz SAD-a

Određen pritvor Edinu Sakoču, osumnjičenom za ratne zločine u BiH

23.02.2016.
u 07:00

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana 19. veljače 2016. godine donio odluku kojom je osumnjičenom Edinu Sakoču odredio mjeru pritvora.

Pritvor, prema ovoj odluci, može trajati mjesec dana, počevši od dana izručenja osumnjičenog, odnosno do 19. ožujka 2016. godine, ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo za koje se tereti, te je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega, te zbog postojanja iznimnih okolnosti koje upućuju na to da će osumnjičeni ometati kazneni postupak utjecanjem na svjedoke.

Institucije SAD-a su navedenom osumnjičenom oduzele državljanstvo kada je utvrđeno da je davao lažne podatke o svojoj ulozi u ratu u BiH.

Podsjetimo, Edin Sakoč je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je tijekom 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, počinio ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti na području općina Počitelj i Čapljina.

On je konkretno osumnjičen da je uz upotrebu prisile i oružane prijetnje za život, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žene srpske nacionalnosti na području Počitelja, te da je s njemu poznatim osobama, sudjelovao u ubojstvu dviju žrtava srpske nacionalnosti.

Nakon što je izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine, osumnjičeni je predan postupajućem tužitelju koji ga je ispitao, te nakon toga podnio prijedlog za određivanje mjera pritvora. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, kako je poznato, surađuje sa svim partnerskim institucijama diljem svijeta u cilju otkrivanja i lociranja osumnjičenih za ratne zločine u našoj zemlji, a koji se kriju u inozemstvu, te njihova izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo da počinjeni ratni zločini ostanu nekažnjeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?