Konačna presuda

Očuhu i majci potvrđeno po 40 godina

27.01.2016.
u 07:00

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Županijskog suda u Sarajevu od 22. 6. prošle godine kojom su optuženi Salih Arnautović i Ena Lipa osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina za ubojstvo troipolgodišnjeg Smaje Ćesira, odnosno počinjenje kaznenog djela ubojstva na okrutan ili podmukao način. Radi se o očuhu i majci dječaka koji su u prvostupanjskom postupku proglašeni krivim za monstruozno zlostavljanje i ubojstvo, a tom presudom su obuhvaćeni i baka i djed Munira i Emir Lipa, koji su nepravomoćno osuđeni za nasilje u obitelji i nanošenja lakših ozljeda na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po dvije i pol godine.

Istovremeno, kako navodi Fena, Vrhovni sud FBiH je, zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, ukinuo dio presude koji se odnosi na druga djela za koja su optuženi Salih Arnautović, Ena Lipa, Emir Lipa i Munira Lipa bili proglašeni krivima te je predmet u tom dijelu vraćen prvostupanjskog sudu na ponovno suđenje. Ukinutim dijelom prvostupanjske presude optuženi Salih Arnautović proglašen je krivim za kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetnika i kazneno djelo teške tjelesne ozljede, dok su optuženi Ena Lipa, Emir Lipa i Munira Lipa proglašeni krivima za kaznena djela nasilja u obitelji, a za to će im se ponovno suditi. Naime, dječak Smajo Ćesir je duže vrijeme bio izložen zlostavljanju, “jer liči na biološkog oca”.

Kobnog, 25. veljače 2014., kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali glazbu na radiju u sobi, a potom šakama te remenom s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti dječaka. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubojstva imalo više od 30 lakših i više težih ozljeda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije