FUP poziva na oprez

Novo upozorenje policije: Šire se 'romantične prevare' putem interneta, ne nasjedajte

internet
14.12.2023.
u 08:26

Jedan od primjera je dostava paketa "emotivnog partnera" žrtvi, a potom "problemi" oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće sume novca na ime provizije

Federalna uprava policije (FUP) upozorila je građane da je u prethodnom periodu zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje kaznenog djela prevare, tzv. "Romance Scam" (romantične prevare).

Naime, napadač koristeći aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom, te se kontakt nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom koristeći različite tehnike prevara od žrtve zahtijeva uplatu različitih novčanih iznosa, uz obećanje povrata novca u istom ili mnogo većem iznosu novca od uplaćenog, piše Faktor.

Jedan od primjera je dostava paketa "emotivnog partnera" žrtvi, a potom "problemi" oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće sume novca na ime provizije, s obzirom na to da je u paketu tijekom transporta "pronađena" veća količina novca i sl.

Iz FUP-a napominju kako napadač, tijekom razgovora sa žrtvom pribavlja informacije o njoj, u smislu bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana obitelji i sl, hobijima žrtve, te njenim ostalim navikama, te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan "profil" postupanja prema žrtvi, iskorištavajući njene slabosti.

- Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal - navode iz FUP-a.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?