ubojstvo djevojčice

Novi detalji u slučaju Danke Ilić: Osumnjičeni tvrdi da je pod prisilom priznao ubistvo

Danka ilić uhićeni
Pixsell/Društvene mreže
18.06.2024.
u 19:17

Više javno tužiteljstvo u Zaječaru formiralo je predmet nakon što je jedan od osumnjičenih za ubojstvo Danke Ilić u srbijanskom mjestu Banjsko Polje Srđan Janković rekao kako mu je iskaz u policiji iznuđen. On je saslušan početkom lipnja u Višem javnom tužiteljstvu u Zaječaru kada je potvrdio da je kobnog dana bio u spomenutom selu u okolici Bora s kolegom iz JKP "Vodovod" Dejanom Dragijevićem, ali i negirao da su njih dvojica tog dana vidjeli Danku Ilić, kao i da su je udarili službenim automobilom.
Janković je istog dana pred tužiteljem istaknuo da mu je iskaz dat u policiji iznuđen, kao i da demantira sve što je tada izrekao.

"Više javno tužiteljstvo u Zaječaru je formiralo predmet u vezi okolnosti koje je osumnjičeni Srđan Janković izjavio prilikom saslušanja u ovom tužiteljstvu, a vezano za okolnosti saslušanja u policiji", naveli su iz Tužiteljstva u Zaječaru, piše Nova.rs.

Kako dodaju, Jankovićevo saslušanje koje je zakazano za sutra nema veze s ovim navodima već će se saslušavati na okolnosti kaznenog djela teško ubojstvo, koje mu je stavljeno na teret naredbom o provođenju istrage.

Na prošlom saslušanju koje je bilo početkom lipnja, Janković je negirao da je 26. ožujka vidio Danku Ilić.

"Osumnjičeni Janković je potvrdio da je kritičnog dana bio u Banjskom polju, objasnio je da je bio na radnom zadatku s kolegom Dejanom Dragijević i kojim su se putem kretali. Međutim, negirao da je vidio devojčicu Danku Ilić, kao i to da je udario službenim automobilom JKP Vodovod kojim je, kako je i sam rekao, upravljao. Nakon toga negirao je i kazneno djelo koje mu se stavlja na teret“, kazao je izvor upoznat sa slučajem, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo, kako je doskorašnji ministar policije Bratislav Gašić rekao na konferenciji povodom ovog tragičnog događaja u travnju, obojica osumnjičenih su priznala zločin, i detaljno opisala događaj.

Kako je rekao, "u tom razdoblju, od 13.45. do 15.52. Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica".

"Majka je oko 13.50, tražeći dijete, vidjela bijeli auto i mušku osobu koje stoje pored njega, za koje se kasnije, tijekom istrage, ispostavilo da se radi o vozilu 'fiat panda', u kom su bili osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko Polje, gdje su trebali provjeriti šaht u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13.20″, naveo je.

Kako je dalje istaknuo, "kretanje vozila je zabilježeno na kameri ulice Radomira Putnika i ispostavljeno je da se sporedne ulice kretalo u 13.35, a kasnije je zabilježeno da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50, što se poklapa s vremenom nestanka male Danke“.

"Vozilo u kome su bili Janković i Dragijević je ispred kapije bilo dvije i pol minute, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, djevojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mjesta za zaustavljanje, automobilom je upravljao osumnjičeni Dejan Dragijević, dok je Janković, koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i tijelo djevojčice, koja je bila bez svijesti, prebacio zadnji dio vozila preko alata. Tijekom vožnje dogovorili su se da tijelo ne treba negdje baciti“, rekao je Gašić.

Kako je dodao, po izlasku iz Banjskog polja u 14 sati zaputili su se Starobanjskim putem i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su zadržali minut 49 sekundi, uzeli su dijete i bacili ga na bedem na kojem je bila gomila smeća.

Međutim, većina informacija sa konferencije, ispostavilo se do sada, ne podudara se s dokazima koje je Više javno tužiteljstvo otkrilo.

"Sva vještačenja do sada su pokazala da nema podudaranja sa DNK tragom nestalog djeteta. Ni alat, ni odjeća, ni u tri vještaćena vozila. Samo iz službenog vozila JKP „Vodovod“, za koje se sumnja da su Dejan Dragojević i Srđan Janković koristili prilikom izvršenja kaznenog djela, vještačeno je preko 500 tragova. U ovom trenutku čeka se analiza sa Biološkog fakulteta, točnije analiza dlake kose, ali je problem što nema korjen koji je od ključne važnosti za potvrđivanje DNK“, kaže za Nova.rs sugovornik iz tužiteljstva.

S druge strane forenzičari, sudski vještaci i profesori Biološkog fakulteta u mirovini navode kako se iz vlasi kose ništa ne može dobiti.

"Ako govorimo o jednoj dlaci, a koja nema folikul, apsolutno se ništa ne može istražiti. Besmisleno je čekati to vještaćenje. Nema tog DNK traga koji se može s bilo čim usporediti. Drugo bi bilo kada bismo govorili o pramenu kose, tu već postoji neki prostor za vještaćenjem. Ono što se može zaključiti iz ovakve analize jeste eventualno spol osobe ali ništa dalje od toga", naveli su.

Janković i Dejan Dragijević su osumnjičeni da su u Banjskom polju službenim vozilom udarili Danku Ilić, da su djevojčicu bez svijesti ubacili u automobil i tijelo odvezli na obližnju deponiju. Kako je ranije priopćeno, sumnja se da se devojčica u jednom trenutku probudila u automobilu, a da su je oni ugušili i tijelo odnijeli na smetlište. Nekoliko dana nakon zločina se Dragijević, kako se vjeruje, vratio do deponije i uz pomoć brata Dalibora i oca Radoslava premestio tijelo na drugu lokaciju, koja je do danas nepoznata.

U međuvuremenu su privedeni i Dalibor i Radoslav, ali je u prostorijama policijske stanice Dalibor preminuo od posljedica ozljeda koji je zadobio, dok je njegov otac Radoslav nedavno pušten iz pritvora jer više nije bilo osnove za njegovo zadržavanje.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije