koja vozila se najviše kradu?

Nestaju vozila: Krađe izvode i mlađi delinkventi

13.02.2019.
u 18:00

Od početka godine u Mostaru bilo je desetak prijava krađa automobila različitih marki, od kojih je do sada sedam vraćeno vlasnicima, a sve to potvrdio nam je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Ljudevit Marić dodavši kako je posljednja krađa vozila prijavljena u ponedjeljak, piše Večernji list BiH. 

Posljednja prijava

- Posljednja prijava krađe automobila dogodila se u ponedjeljak kada se PU Mostar obratio M. P. iz Mostara i prijavio da mu je nepoznata osoba otuđila vozilo marke VW Passat dok se nalazilo parkirano u Ul. A. Starčevića, kazao nam je Marić u razgovoru, objašnjavajući tko najčešće krade automobile.

- Treba napraviti razliku između krađe skupocjenih vozila i onih čija je vrijednost niža. Skupocjena vozila najčešće kradu “profesionalci” koji su organizirani po skupinama, dok se vozila manje vrijednosti, prema našim saznanjima, često kradu za dijelove ili mlađi delinkventi koji se provozaju ostave vozilo negdje pored ceste, parkiralištima ili sličnim mjestima - kaže Marić. Ranijih godina imali smo puno više prijava krađa skupocjenih automobila - nastavlja Marić prisjećajući se Sarajlije koji je uhićen zbog krađe automobila BMW X6. - U 2018. godini “razbili” smo jednu kriminalnu skupinu koja je bila bazirana na krađama samo skupocjenih automobila - kaže nam Marić.

Dodaje kako je u 2018. zabilježeno puno manje krađa automobila nego godinu ranije.

Vozila niže kategorije

Marić nam je kazao da su vozila koja su ukradena od početka ove godine uglavnom vozila niže kategorije, odnosno vozila manje tržišne vrijednosti. Kazao nam je i gdje nakon krađa vozila najčešće završavaju.

- Kada je riječ o skupocjenim vozilima, njih se najčešće plasira na tržišta trećih zemalja, dok vozila manje tržišne vrijednosti uglavnom završavaju na otpadima gdje se rastavljaju i prodaju u dijelovima - zaključuje Marić. Prema ranijim podacima, vozila koja su lopovima najprimamljivija i najčešće se kradu su modeli marki Golf, Audi, Škoda, BMW i Passat. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije