Početak suđenja

Na optuženičkoj klupi bivši član Predsjedništva

27.04.2016.
u 08:45

U Sudu BiH jučer je počelo suđenje Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću za ratne zločine počinjene na području Doboja i Teslića. Riječ je o najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na tom području. Paravac je bio član Predsjedništva BiH od 2003. do 2006. Optuženi se terete da su u razdoblju od početka svibnja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno s vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna u Doboju, sudjelovali u širokom i sustavnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

Optuženi Paravac u to je vrijeme bio predsjednik Kriznog stožera Srpske općine Doboj, Ninković je bio član, dok su Bjelošević i Savić bili na čelu Centra službe sigurnosti u Doboju.

- Napadom koji je počinjen ubojstvima, nezakonitim zatvaranjem civila u logore, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i pljačkanjem stanovništva i njegovim progonom s teritorija pod kontrolom Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna, gotovo cjelokupna populacija bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koju je činilo više desetaka tisuća građana, protjerana je s područja Doboja i Teslića, navodi se u optužnici.

Podignuta optužnica je označena “Kategorijom 2”, što znači da je istraga započela u Haaškom tužiteljstvu, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH koje je najavilo 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?