Junak dana

Komunalac spasio djevojčicu od utapanja

08.07.2016.
u 07:00

- Učinio sam ono što je u tom trenutku trebalo uraditi, što bi svaki savjesni građanin napravio. Ne znam kako bih sebe pogledao u ogledalo da nisam izvukao djevojčicu iz vode - rekao je junak dan, radnik poduzeća za održavanje gradskog zelenila “Eko-Euro tim” Darko Šorda (42) koji je od sigurnog utapanja spasio djevojčicu na plaži u banjolučkom Obilićevu. Uskočio je u brzake Vrbasa i spriječio ono najgore. Darko Šorda ističe kako je sve jako emotivno doživio i kada se sjeti tih trenutaka, suze mu krenu niz lice. Sebe ne doživljava kao junaka. Ispričao je novinarima kako je tog dana zajedno s kolegama radio na održavanju terena nedaleko od plaže Abacija, gdje je bilo mnogo ljudi, piše Večernji list BiH.

- Primijetio sam dvoje djece. Mislim da su brat i sestra. Gledao sam kako ulaze u vodu sami. Onako za sebe, naglas sam prokomentirao je li moguće da netko pušta tako malu djecu samu u Vrbas koji je na tom dijelu poprilično brz. Djeca kao djeca, igrala su se, prskala, dječak je bio u plićaku nekoliko metara od obale, a djevojčica je išla ispred njega. Mislim da je znala plivati. Međutim, kada je došla do sredine rijeke, jaka struja Vrbasa povukla ju je prema dnu. Uspaničarila se i tada je počela drama - ističe Šorda, dodajući kako je dozivala ime Mihajlo, vjerojatno brata, da joj pomogne i pri tome je progutala dosta vode.

- Sve se odigravalo kao u filmu. Ni trenutka nisam razmišljao, nego sam, onako u radnom odijelu, potrčao prema rijeci. Osjetio sam da je dijete u opasnosti. Radno odijelo se brzo smočilo i bilo je teško, ali nema te prepreke koju čovjek ne može svladati kada je život u pitanju. Uzeo sam je u naručje i krenuo prema obali. Tek tada mi je laknulo. Ne smijem ni pomisliti što bi bilo da ju je rijeka odnijela. Čini mi se da bi mi srce puklo - ispričao je drhtavim glasom Darko Šorda ne skrivajući suze. Ni ime djevojčice nije uspio doznati jer se zbog straha i šoka požurila kući. - Na obali je bilo mnogo ljudi, prišla je tu i jedna djevojka, za koju sam prvo pomislio da je s njima. Kasnije sam shvatio da djeca nisu s njom, nego su sama došla. Obukla su se i krenula brzim korakom. U jednom trenutku djevojčica je prstom dječaku pokazala na mene, vjerojatno mu je objasnila tko ju je spasio. Dugo sam gledao za njima. Sve se dobro završilo i zbog toga mi je drago, ali mi je žao što joj ni ime nisam doznao - zaključuje skromni Šorda koji je spriječio deveti smrtni slučaj utapanja od početka godine u BiH, gdje su žrtve bile uglavnom djeca. Prošlog tjedna su se dvije djevojčice utopile u rijeci kod Bijeljine, kao i Dragan Mitrović (19) iz Laktaša kod Banje Luke, kojega je smrt zatekla tijekom kupanja s dvojicom prijatelja u lokalnom akumulacijskom jezeru za navodnjavanje u Bakincima. - Samo na području RS-a u posljednjih 20 dana dogodilo se pet utapanja. Uz nesretnog mladića iz Laktaša, u Drini su se 26. lipnja utopile dvije djevojčice. Šesnaestogodišnji K. K. iz Gacka utopio se 24. lipnja u gatačkom jezeru Desivoje. Prethodno je u preljevnom bazenu kanala Dašnica kod Bijeljine nastradao 11-godišnji dječak koji je prije utapanja spasio brata - podsjećaju iz MUP-a RS pozivajući kupače na oprez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije