Bosansko-kineska mreža krijumčara:

Kineski Kurir biciklom iznosio milijune maraka iz BiH u RH

31.12.2015.
u 07:30

Osumnjičeni diler devizama Nedžad Imširović je, sumnja se, iznosio novac u vrećama u Hrvatsku preko granice u Orašju

Smjestiš u specijalni pojas 600.000 maraka, biciklom pređeš granicu kod Orašja. Položiš novac na račun kineskog prijatelja. I tako puno puta. Dok državi ne pokradeš milijune. Od Arizone, preko Županje, do Xinjanga. Bosansko-kineski diler udruženo u pranju novca i poreznoj utaji. Kako navodi magazinu 'Mreža', Bosanci ga zovu Čarli, Kuna i Kunić, a Kinezi Kurir. A on je zapravo diler devizama Nedžad Imširović, koji je, sumnja se, u vrećama preko granice u Orašju u Hrvatsku ilegalno iznio oko 23 milijuna KM koje su Kinezi 'oprali' u BiH i prebacio u Kinu. Imširović je radio za kineske krijumčare koji su na tržnicama Arizona i Gradačac prodavali nezakonito nabavljenu robu. Od njih je prikupljao novac i prenosio u prosječnim iznosima od 50 do 100.000 KM preko granice u Županju, gdje je 'opran' novac bez problema stavljao na račune u Zagrebačkoj banci i potom prebacivao na račune kineskih krijumčara u Kini.

Naplaćivao 0,5 posto

Sve to Imširović navodno priznaje, kao i to da je od pošiljatelja novca za te usluge naplaćivao 0,5 posto od ukupnog iznosa transakcije. Imširovićevi pomagači bili su njegov sin Vedin, njegov brat Dževad, Dževadov sin Amar i Nizar Tukulj, koji su s vlastitih računa u Zagrebačkoj banci, a po nalogu Nedžada Imširovića, prebacivali novac u Kinu. U kući Imširovića u Orašju pronađeno je 220.000 eura.

- Procjena je da je za godinu dana proračun BiH oštećen za 3,33 milijuna KM neplaćenog PDV-a za nezakonito nabavljenu i prodanu kinesku robu na području Sarajeva, Tuzle, Gradačca, Tuzle i Orašja, objašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO-a BiH. Dževad Imširović je s vlastitog računa u Zagrebačkoj banci u Županji i Vinkovcima prebacio 19 milijuna i 778.000 KM na račune kineskih krijumčara u Kini.

Pomagala bankarica

Kako se navodi, 'oprani' novac nikada ne bi završio u Kini da Imširovićevoj kriminalnoj skupini nije pomagala službenica banke Anita Vajš, koja je završavala sve usluge. Ona je pod istragom USKOK-a, čiji istražitelji su pretresli više objekata u Hrvatskoj koji se dovode u vezu s ovim kriminalom. Oni, kao i 15 uhićenih Kineza, među kojima je bilo i onih s domaćim nadimcima - Huso, Tetka i Šemsa, nakon ispitivanja i uz zabranu napuštanja mjesta prebivališta, pušteni su da se brane sa slobode.

Hajrudin Škaljić, odvjetnik osumnjičenog Xiaopinga Wua, kaže da se svi brane šutnjom i da nisu krivi: Trgovina Nedžada Imširovića je formalno vlasništvo njegove supruge Lidije. Na ovom mjestu odvijali su se svi tajni sastanci Imširovićevih kineskih klijenata.

- Nadimke Kuna i Kunić dobio je jer se godinama nezakonito bavi konverzijom velikih količina novca u gotovini različitih valuta za građane BiH i Hrvatske. Zajedno sa svojim sinom Vedinom i Dževadovim sinom Amarom, Nedžad Imširović novac je pohranjivao na nepoznatoj lokaciji u Županji, odakle ga preuzima njegov brat Dževad i prebacuje na banku. Granični prijelaz u Orašju su prelazili bez problema, Nedžad je dobro skriven novac vozio u automobilu svoje supruge Lidije, dok je Dževad novac prenosio na biciklu. Zanimljivo je da su neke trgovine kineskih krijumčara smještene u objektu koji je vlasništvo Sedineta Karića, neformalnog kralja tekstila, koji je također više puta uhićivan i osuđivan zbog 'pranja' novca i porezne utaje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?