sindikat

Kaznene prijave protiv direktora 36 zdravstvenih ustanova u RS-u

30.03.2018.
u 16:52

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske uputio je danas nadležnim tužiteljstvima kaznene prijave protiv 36 direktora javnih zdravstvenih ustanova (bolnice i domovi zdravlja), a zbog sumnje da izvršili kaznena djela protiv prava po osnovu rada, odnosno utaju poreza i doprinosa.

- Kaznene prijave su podnesene na osnovu ranijih odluka Skupštine i Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine da se prijave svi direktori za koje se utvrdi da u proteklom razdoblju nisu izvršili svoju zakonsku obvezu uplate poreza i obveznih doprinosa po osnovu tri i više neto plaća, a kako je to zakonom utvrđeno za navedena kaznena djela - priopćeno je iz ovog sindikata.

Uz kaznene prijave dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja RS da su izvršili sve obveze, što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna financijska sredstva za uplatu poreza i obveznih doprinosa, navodi se.

Podsjećaju da je ovaj sindikat još u srpnju 2017. godine podnio tri kaznene prijave za ista kaznena djela i to protiv direktora UKC u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužiteljstava nije dobio obavijest o statusu ovih kaznenih prijava.

Prema podacima Fonda MIO RS-a ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje su na dan 31. prosinca 2017. godine iznosila su 121.286.475 KM i i bila su veća za 17.852.309 KM u odnosu na 2016.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije