Nasilje u obitelji

Kazna treba biti razmjerna težini počinjenoga djela

22.02.2019.
u 14:30

Iako podataka o obiteljskom nasilju u Bosni i Hercegovini nema ni približno u mjeri koja odgovara stvarnom stanju, jer nasilje se vrlo često i ne prijavljuje iz raznih razloga, ova je vrsta nasilja prepoznata kao jedno od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. 

Također, velikih nedostataka ima i u prikupljanju podataka i nepostojanju detaljnog i sveobuhvatnog istraživanja ovog problema, a, sukladno međunarodnim standardima, države su odgovorne za suzbijanje, provedbu istrage i kazneni progon svih oblika kršenja ljudskih prava.

Temeljno ljudsko pravo

Ova se obveza odnosi i na nasilje u obitelji jer ono predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. Nažalost, u Bosni i Hercegovini stupce crne kronike redovito pune tekstovi o slučajevima nasilja u obitelji, međutim, kazne za nasilnike i zlostavljače često su razočaravajuće ako gledamo iz kuta žrtve nasilja. Europski sud za ljudska prava stava je da su države dužne žrtvama nasilja u obitelji osigurati učinkovit pristup pravdi.

Ključne preporuke koje treba razmotriti uključuju potrebu da izrečena kazna bude razmjerna težini počinjenog djela.

To je imperativ od kojeg treba poći, a Vijeće Europe poziva države članice da “preispitaju i/ili pooštre kazne gdje je to potrebno za namjerni nasilni napad počinjen u obitelji, dok strože kažnjavanje treba primjenjivati kada su u pitanju počinitelji koji ponavljaju kazneno djelo ili oni počinitelji koji više puta prekrše zaštitne mjere.

Zaštitne mjere

Počiniteljima nasilja u obitelji izriču se sljedeće zaštitne mjere: 1) udaljenje iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabrana vraćanja u stan, kuću ili neki drugi stambeni prostor, 2) zabrana približavanja žrtvi nasilja, 3) zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju, 4) obvezan psihosocijalni tretman, 5) obvezno liječenje od ovisnosti, 6) privremeno lišenje slobode i zadržavanje.

Nažalost, nema konkretne mjere prema kojoj se izriče iznos novčane kazne nasilnicima. Novčana kazna se izriče u skladu s odredbama zakona kojima se uređuju prekršaji.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije