Maštovita imena akcija

‘Kazanova’ hvatao dilere, ‘Lutka’ bandite, a ‘Rebus’ rješavao prijevare Ruž ‘Lift’ ‘Znak R’

23.11.2016.
u 09:29

‘Fresh’, ‘Andromeda’, ‘Colt’, ‘Tabako’, ‘Svilaj’, ‘Lager’, ‘Sjever’, ‘Plantaža’, ‘Kastelo’... nisu reklamno-marketinški, mitološki, astronomski ili neki drugi već poznati nazivi, nego kodna imena brojnih policijskih akcija u BiH. Često takva maštovita imena nemaju ni izravnu poveznicu s akcijama, a zanimljivo je i da su im ponekad autori bili zapravo sami kriminalci. Tako je jedna od najvećih poslijeratnih akcija dobila naziv ‘Lutka’.

‘List’, ‘Rebus’, ‘Art’...

Naime, nastala je po nadimku koji su organizatori zločinačke organizacije u svojim šifriranim razgovorima dali inspektoru SIPA-e Vahudinu Šahinpašiću, a kojega su navodno planirali i likvidirati.

Ove godine smo imali prilike vidjeti da je policija akcijom ‘List’ pohvatala krijumčare duhana, da je ‘Rebus’ riješio poslovnu prijevaru kojom je također oštećen proračun za više milijuna maraka. Akcija ‘Art’ nije bila povezana s umjetnošću, nego s onima koji su u Hrvatskoj pravili lažne oznake policijskih, vojnih i drugih sigurnosnih agencija zemalja u okruženju. U odvojenim akcijama ‘Lipstick’ (Ruž) i ‘Palermo’ uhićivani su oni koji su godinama organizirali prostituciju, dok su u ‘Liftu’, ‘Pinku’ i ‘Schilingu’ ‘zaglavili’ trgovci oružjem. ‘Čistač’, ‘Rubikon’, ‘Alf’, ‘Šetač’...bili su zaduženi očistiti područje od dilera droge, a ‘Rez’ od terorista koji su planirali teroristički napad za vrijeme prošle proslave Nove godine u Sarajevu...

- Pri odabiru kodnih naziva akcija vodi se računa da ih oni protiv kojih su usmjerene ne mogu povezati sa sobom. Naziv je obično takav da istražitelje na neki način povezuje s nekim od osumnjičenih ili njihovim načinom rada. Nazive obično smišljaju operativci koji su neposredno uključeni u akciju, a konačan odabir daje njihov vođa. Imena se daju i zbog kasnije arhivske evidencije, navode stručnjaci, podsjećajući na i druge zanimljive nazive poput ‘Sailor’ (Mornar), kojom su se na području Banje Luke i Mostara suzbijale malverzacije s pomoći nakon poplava.

Čak za zelenaše

U akciji ‘Koverta’ ‘pali’ su zbog korupcije, u ‘Imperijalu’ i ‘Disku’ zbog piratstva s nosačima zvuka i slike, u ‘Goldu’ povezani s uvozom, odnosno švercom zlata i druge robe iz Turske, a u ‘Čaku’ zbog zelenaštva. Jedan od najzanimljivijih kodnih naziva bio je i ‘Znak R’ u kojoj su inspektori SIPA-e uhićivali krijumčare markirane sportske obuće, kao i ‘Džoker’ u kojem je oduzimana roba kineskog podrijetla. Izvedena je i operativna akcija ‘Kazanova’ zbog trgovine drogom, podsjećaju iz sigurnosnih agencija. Također, policijske agencije provele su i akcije naziva Sigurnost, Bastion, Road, Malta, Bety, Panama, Biznis, Meso, Maestral, Partner, Izvor, Loto, Zenit, Sova, Poskok, Blef, Master, Osoje, Brava, Skela-Pauk, Bregava, C’opy, Arka - RS, Baltik, Devetak, Pišće, Kamagra, Vozač, Pelegrino, Plamen, Skela, Enigma, Šah, Meteor, Livar, Gama, Boss, Knez, Lomač, Arizona, Kasko, Kava, Grand... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije