krajiški kanibal

Kanibal bi uskoro mogao biti na slobodi

02.03.2019.
u 09:50

Vijeće Županijskog suda u Bihaću početkom veljače donijelo je presudu kojom je utvrđeno da je krajiški kanibal Sabahudin Velić ubojstvo svoje majke, šezdesetogodišnje Nasihe, počinio u stanju neuračunljivosti. Veliću je istom presudom određen privremeni prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci i odmah je upućen na čuvanje i psihijatrijsko liječenje na Sokocu.

Jeziv slučaj

Podsjetimo, Sabahudin Velić u rujnu prošle godine u dvorištu obiteljske kuće u naselju Mahmić Selo u Bosanskoj Krupi sjekirom je ubio, a potom izmasakrirao svoju majku Nasihu. Nakon ubojstva otišao je klanjati, da bi nakon toga zapalio majčino tijelo. Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na nepoznato mjesto, a potom ga iskopao i prebacio u garažu gdje ga je sjeckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo. Monstrum je razbacao jedan dio tijela po okolnim livadama i šumi, dok je drugi dio zakopao u blizini kuće. Jeziv slučaj ubojstva i kanibalizma otkriven je 14. rujna prošle godine kad se Velić sam predao policiji i rekao im što je učinio.

Prema pisanju Avaza, ovih dana pokrenut je sudski postupak kako bi Sabahudin Velić trajno ostao na psihijatrijskom liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju u Sokocu. Njegov ostanak u toj ustanovi umnogome ovisi o tome hoće li se iznaći novčana sredstva koja se moraju uplatiti Zavodu u Sokocu. U suprotnom, okrutni ubojica mogao bi se naći na slobodi, prenosi Avaz, te dalje navodi kako je postupak za trajno čuvanje i liječenje Velića pokrenut pred Općinskim sudom u Bosanskoj Krupi na inicijativu Tužiteljstva Unsko-sanske županije jer je tim vještaka utvrdio da Sabahudin Velić boluje od psihotičnog karaktera iz shizofreničnoga spektra, uz iskrivljenu percepciju stvarnosti, mišljenja i shvaćanja.

Sead Komić, predsjednik Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, za Avaz je izjavio:

- Prije deset dana predmet nam je stigao iz Županijskog suda u Bihaću. Sudac je već pokrenuo postupak i u predstojećem razdoblju bit će ispitan vještak koji je utvrdio da je Velić kazneno djelo počinio u stanju neuračunljivosti.

Odgovornost

Komić je objasnio da se novčana sredstva kojima bi se trebao uplatiti nastavak liječenja i čuvanja Sabahudina Velića nakon isteka šest mjeseci moraju iznaći te se stoga postupak vodi ubrzano. - Ako sudac donese odluku da liječenje treba biti nastavljeno, ja ću odmah obavijestiti Vladu Unsko-sanske županije i tražiti da se iz proračuna izdvoje sredstva za nastavak liječenja. Ako pak Vlada ne izdvoji potrebna sredstva, Velić bi se mogao naći na slobodi i na Vladi USŽ-a bila bi odgovornost za takvu situaciju - objasnio je Komić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije