Začarani krug

Jedni zbog duga ubiju kamatara, dok se drugi sami ubijaju zbog njih

ubojstvo
25.01.2016.
u 07:00

Nakon što je umirovljenik Zaim Rizvić u Tuzli ubio Nusreta Suljkića. djelatnika Vlade TŽ, zbog duga od 500 KM za ogrjev i kamata

Umirovljenik Zaim Rizvić u Tuzli ubio kamatara Nusreta Suljkića. djelatnika Vlade TŽ. Zbog lihvara Emira Isanovića u Sarajevu se ubio Z. H.. Maloljetni Renato A. u Tuzli ubio Kadriju Lihvara kako bi osvetio svog oca Fehima Alića. Gaši kamatario po Sarajevu pa dobio 17 godina zatvora. Nestao kamatar u Mostaru... To su samo neki od novinskih naslova koji su posljednjih godina osvanuli u BiH, a što samo ukazuje da su građani sve češće u kamatarskom klinču, a začarani krug dugovanja nerijetko završava tragično.

U posljednjem takvom slučaju Zaim (42) je u srijedu u tuzlanskom naselju Batva hicima iz automatske puške izrafalao Nusreta (43), portira u Uredu za zajedničke poslove županijskih organa u Tuzli pa sve priznao, a navodni motiv je lihvarenje. Naime, ubojica - umirovljenik je početkom jeseni posudio 500 KM za ogrijev pa kako nije vraćao glavnicu ni kamatu došlo je prvo do telefonskog verbalnog sukoba, da bi, čim je izišao iz vozila, Nusret bio likvidiran pred kućom Zaima, koji ga je čekao s puškom u ruci.

U drugom slučaju nedavno je u Sarajevu potvrđena presuda za iznudu i lihvarstvo od 3.10 godine Emiru Isanoviću, zvanom Bole, koji je, naime, oštećenom Z.H. i njegovoj obitelji oduzeo sve što su imali na ime 40.000 KM duga, čak i kuću, zbog čega se nesretni čovjek na kraju i ubio 27. srpnja 2010. Kao dokaz protiv Isanovića iskorišteno je i pismo koje je njegova žrtva sačinila prije smrti. Spominjlao se da je svoju i puničinu bankovnu karticu dao Isanoviću. a bio je prisiljen i podizati kredite u različitim mikrokreditnim organizacijama i bankama, Žrtvu je stalno zvao i nenajavljeno dolazio kući te prijetio da će mu pobiti obitelj i poslati ljude da mu siluju kćer, zbog čega je četveročlana obitelj jako strahovala. Na žalost, to je bio klasičan primjer bezizlaza u koji dospijevaju ljudi koji su zbog teške ekonomske situacije sve češće prinuđeni na ovakav način zaduživanja.

Kako Faktor navodi, kamatari novac daju tako što na 1.000 KM obračuna tjednu kamatu od 100 KM. Naprimjer, klijent od kamatara posudi 10.000 KM i dogovori se da mu za dvija tjedna vrati 12.000 KM. Klijent, koji je već do guše u dugovima, vjerojatno u datom roku nema taj iznos koji treba vratiti. Kamatar mu tada prolongira rok za još dva tjedna, s tim da je kamata u međuvremenu porasla, jer mora plaćati penale za kašnjenje, tako da klijent za još dva tjedna duguje još 4.000 maraka. Do kraja drugog mjeseca dužan je 25.000, a za šest mjeseci 100.000. Tada je već u začaranom krugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?