dočekali ga istražitelji SIPA-e

Izudin Jakupović koji je u Njemačkoj osuđen zbog financiranja terorizma deportiran u BiH

29.01.2019.
u 12:02

Njemačko pravosuđe deportiralo je u BiH Izudina Jakupovića (36), porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog financiranja terorizma, potvrdio je za Srnu glasnogvornik Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA Luka Miladinović.

On je istaknuo da su Jakupovića u BiH dočekali istražitelji SIPA-e, po dogovoru s kolegama iz Njemačke, obavili informativni razgovor s njim nakon čega je on pušten, jer u BiH ne postoji pravna osnova za njegovo zadržavanje. 

Jakupović je u Njemačkoj odslužio dvije godine zatvorske kazne, nakon čega su se stekli uvjeti za njegovu deportaciju. Njemu je zabranjen ulazak u Njemačku. 

Njemačko pravosuđe Jakupovića je teretilo za financiranje terorizma, odnosno džihadističkih grupa u Siriji. 

Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, prikupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi "Junud el Sham" (vojnici Sirije) zbog čega je i osuđen.

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom sveučilištu El Azhar. Godinama je živio u Njemačkoj gdje je postao propovjednik i prikupljao je donacije u džamijama "Za narod Sirije".

Navodno je prikupljeni novac prosljeđivao terorističkim organizacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije