UHIĆENI ATENTATORI

Iz osvete željeli načelnika općine “dignuti u zrak”

nacelnik
Foto: Agencije
18.11.2013.
u 09:33

Prije četiri godine u Doboju je ubijen zamjenik predsjednika SDS-a Branislav Garić. Ubio ga je lokalni biznismen Rajko Savić

Načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić (SDA) bio je meta atentata koji su navodno pripremali Predrag Ćurguz iz Ljubije kod Prijedora i Bojan Kalacun iz Tomine kod Sanskog Mosta. Njih dvojicu privela je policija u subotu uvečer kada su u javnosti procurile informacije o pripremi atentata na općinskog načelnika, inače uglednog kirurga u Sanskom Mostu. Ćurguz se sumnjiči da je sudjelovao u pripremi postavljanja eksplozivne naprave pod privatno ili službeno motorno vozilo Mustafe Avdagića, a navodno je tijekom informativnog razgovora u policiji priznao da je ovaj zadatak dobio od dvadesetdevetogodišnjeg Kalacuna.

Prema medijskim navodima, Ćurguz je preko posrednika tražio izvjesni iznos novca od sanskog načelnika kako bi mu otkrio tko priprema atentat na njega. Čini se kako se iza svega kriju prilično bizarni motivi za pripremu atentata. Osumnjičeni Kalacun je sin Đure Kalacuna kojeg je Avdagić nakon izbora za načelnika smijenio s pozicije šefa općinske službe za urbanizam pravdajući to njegovim zdravstvenim razlozima. Đuro Kalacun je nedavno umro, a sin navodno za sve što se dogodilo njegovom ocu krivi upravo načelnika Avdagića. Istraga će pokazati koliko je istine u svim ovim pričama, ali Avdagić sigurno nije prvi političar koji se suočava s prijetnjom smrću. Proteklih godina je bilo i nekoliko realiziranih napada. Prije četiri godine je u stranačkim prostorijama u Doboju ubijen bivši dogradonačelnik i zamjenik predsjednika SDS-a Branislav Garić.

U njega je pucao lokalni biznismen Rajko Savić, a motivi nikada nisu utvrđeni. Savić je zbog navodne neuračunljivosti izbjegao i zatvorsku kaznu. U travnju 2011. godine u Zenici je podmetnut eksploziv pod vozilo zastupnika HDZ-a BiH u županijskom Parlamentu i izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH Ive Tadića. Za ovo terorističko djelo osuđeni su članovi Boljitka Zijad Dervišević i Amel Sefer te Saša Bosnić. Napadači su, između ostalog, željeli destabilizirati situaciju i utjecati na formiranje vlasti u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije