Stručnjaci upozoravaju

Internetski predatori se s djecom prvo sprijatelje pa ih ucjenjuju

23.06.2016.
u 07:00

Nakon niza uhićenja internetskih predatora, stručnjaci upozoravaju kako se najčešće zloupotrebe na Facebooku odnose na iskorištavanje fotografija, krađu profila, prijevare, vrbovanje te govor mržnje, a sve češći slučajevi su da se na društvenim mrežama objavljuju i pornografski sadržaji. Među najugroženijima svakako su djeca i maloljetnici koji su u posljednje vrijeme sve češće žrtve pedofila.

- Prilikom testiranja u školama u Banjoj Luci vidjeli smo da su neki od učenika imali kontakt s određenim pedofilima. Danas su djeca jako pametna i vrlo dobro su svladala tehnologiju, ali nisu upućena kako zaštititi sebe i svoju obitelj - kazala je za Faktor Mirna Miljanović, načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS-a. Prema njezinim riječima, komunikacija između pedofila i djeteta obično traje mjesecima kako bi on zadobio povjerenje svoje žrtve.

- Djeca su ipak samo djeca, imaju neiskvaren sustav vrijednosti i povjerenja. Predatori se predstave kao njihovi vršnjaci, a onda rade na tome da dobiju povjerenje žrtve. Oni znaju koji su problemi djece tih dobi i razgovaraju s njima, a onda prelaze na igre. Nitko izravno ne kaže: “Pošalji fotografiju”, već se prvo predstavi kao vršnjak, oni komuniciraju, sprijatelje se i to tako dalje ide. Neka djeca su odmah u početku prepoznala takve situacije i o tome obavijestila roditelje koji su to dalje prijavili policiji - objasnila je Miljanović, dodavši da te igre izgledaju potpuno bezazleno, a pedofil se sa žrtvom prvo “sprijatelji”. Dijete, misleći da su vršnjaci, s njim počinje razmjenjivati, primjerice, glazbu, da bi mu pedofil u jednom trenutku počeo slati lažne fotografije, tražeći njegove zauzvrat. Nedavno je na graničnom prijelazu Rača uhićen 43-godišnji Goran Ostojić za kojeg se sumnja da je iskorištavao djecu i maloljetnike, a svoje žrtve mamio upravo preko Facebooka. Ostojić je dvoje djece uspio nagovoriti da mu preko Facebooka šalju fotografije svojih obnaženih tijela. Predatora, rođenog u Tuzli, a nastanjenog u Bosanskoj Dubici, prijavili su roditelji iz Bratunca, koji su tako uspjeli spasiti djecu iz kandži pedofilije.

On je nakon prijave pokušao napustiti zemlju, ali su ga granični policajci uhitili na osnovi raspisane tjeralice MUP-a RS-a. On je na najvećoj društvenoj mreži imao nekoliko profila, preko kojih je dobivao fotografije, ali ih i slao. Jedan od najpoznatijih svakako je slučaj Mirka Blagojevića (50) iz Banje Luke (na fotografiji), radnika Agencije za identifikacijske dokumente (IDDEEA), kojega je u klopku namamio novinar predstavivši mu se kao četrnaestogodišnja djevojčica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije