zatezanje odnosa u eurozoni

Grci traže da im Nijemci plate 3,5 mlrd. eura ratne odštete

grci
11.03.2015.
u 10:52

Grčka traži novac koji su nacisti uzeli grčkoj narodnoj banci, traže odštetu za arheološko blago koje su ukrali kao i naknadu za svu štetu koju su napravili

Grčki premijer Alexis Tsipras zatražio je u govoru u utorak od Njemačke da plati ratnu odštetu. Pozvao se na ugovore iz 1953. godine. Tada je Grčka Njemačkoj oprostila dio dugova, a dio plaćanja je odgođen mirovnim ugovorima. Iznos koji Grci traže danas bi iznosio najmanje 3,5 milijardi eura. Grčka traži novac koji su nacisti uzeli grčkoj narodnoj banci, traže odštetu za arheološko blago koje su ukrali kao i naknadu za štetu koju su napravili. Grci traže Njemačku da im sad plati i za obnovu u ratu uništene infrastrukture kao i naknadu za povredu ljudskih prava. - Čudi me da danas moramo u Europi voditi raspravu o etici i ponašanju. Pitam Njemačku da li je njezin stav prema ratnoj odšteti etičan. Ne smijemo napraviti istu grešku koja je dovela do II. svjetskog rata. Europa tada nije bila solidarna i nije se vodio dijalog - rekao je Tsipras, piše Bild. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije