velika međunarodna akcija

Europol razbio balkanski kartel koji je Europu opskrbljivao kokainom

ilustracija
27.09.2021.
u 19:11

Nezapamćena međunarodna operacija u kojoj je sudjelovalo 8 zemalja rezultirala je podnošenjem kaznenih prijava protiv 61 osumnjičenika iz balkanskog narkokartela koji je Europu oprkrbljivao kokainom.

Od optuženih članova kriminalne organizacije, njih 23 je uhićeno (13 u Španjolskoj i 10 u Sloveniji), zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612 tisuća eura u kešu, devet luksuznih automobila i pet motora.

U protekloj godini u okviru Operativne radne grupe između Španjolske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije provedeno je niz akcija uz koordinacijske napore predvođene Europskim centrom za ozbiljni i organizirani kriminal (EUROPOL).

Ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je podružnice aktivne u nekoliko europskih zemalja i sastojala se većinom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, piše Avaz. 

Europol je u srpnju 2020. godine osnovao Operativnu radnu grupu kako bi okupio sve uključene zemlje radi koordinacije zajedničke strategije za rušenje cijele mreže. Od tada je Europolu omogućen kontinuirani razvoj i analiza obavještajnih podataka za podršku terenskim istražiteljima.

Španjolski istražitelji su kroz suradnju s međunarodnim kolegama saznali da je kartel za ovo proljeće pripremao uvoz velikih količina kokaina, više od 1,25 tone, iz Južne Amerike u Europu, pa su proveli nadzor kriminalaca tikjekom višestrukih putovanja između dva kontinenta. Otkrili su kako su u ožujku u Španjolsku doputovala dvojica čelnika kartela kako bi pripremili dolazak pošiljke droge.

Europol je dvojicu vođa, koji su do tada izbjegavali osobno sudjelovati na sastancima, smatrao visokovrijednim metama te su u ranim jutarnjim satima 10. ožujka pripadnici španjkolske nacionalne policije (Policia Nacional) izvršili istodobne racije u četiri grada (Taragoni, Barceloni, Geroni i Valensiji). Uhitili su 13 osoba, uključujući dvojicu vođa, kao i policijskog službenika koji je surađivao s kartelom.

Španjolski istražitelji razbili su i alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

Preostalih 48 pripadnika kriminalne grupe nadležnim tijelima je prijavila slovenska nacionalna policija u naknadnoj akciji u svibnju ove godine. Od privedenih uhićeno je ukupno 10 osumnjičenih, a tereti ih se za uključenost u raspačavanje kokaina i marihuane u Europi.

Ispred BiH je sudjelovala Federalna uprava policije, a pored njih, bile su uključene policijske snage iz Španjolske, Slovenije, Srbije, Njemačke, SAD i Kolumbije. Europol je od osnivanja radne grupe kontinuirano osiguravao najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu.

Radna skupina bila je dio Europolove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa Zapadnog Balkana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije