istraga

Dvojac iz Hrvatske krijumčario oružje iz BiH u zapadnu Europu

oružje
ilustracija
19.12.2018.
u 16:38

Zločinački plan im je bila krijumčarenje i prodaja velikih količina oružja iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe.

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljanina tereteći ih da su u sastavu zločinačke organizacije iz Nizozemske u Hrvatsku krijumčarili ecstasy, a iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku deset pušaka, optičku opreme za oružje i više od 37 kilograma plastičnog eksploziva.

Uskokova istraga protiv dvojca u dobi od 47 i 41 godine otvorena je nakon prijave policijske uprave brodsko-posavske, nakon čega im je određen istražni zatvor.

Starijeg okrivljenika terete da je s jednim nizozemskim državljaninom od kraja 2017. do 18. rujna u zajedničko djelovanje radi krijumčarenja droge i oružja povezao drugookrivljenog 41-godišnjaka, ali i više osoba s područja Hrvatske, Nizozemske i Bosne i Hercegovine, javlja Hina.

Zločinački plan im je bila nabava, krijumčarenje i daljnja prodaja unaprijed dogovorenim kupcima velikih količina ecstasya i kokaina s područja Nizozemske u Hrvatsku te krijumčarenje i prodaja velikih količina oružja iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe.

Prema tom planu, 47-godišnji okrivljenik i nizozemski državljanin su s osobama iz Nizozemske dogovorili kontinuiranu nabavu kokaina i ecstasya te su potom organizirali krijumčarenje droge u Hrvatsku gdje su za njezinu daljnju prodaju angažirali drugookrivljenika.

Tako je prvookrivljeni u ožujku od nizozemskog državljanina na području Slovenije preuzeo točno neutvrđenu količinu kokaina te 17. rujna najmanje 4,41 kilogram MDMA nakon čega je, sukladno dogovoru, drogu predao drugookrivljenom radi daljnje prodaje.

Osim toga, 47-godišnjak i nizozemski državljanin su s nepoznatim osobama dogovorili kontinuiranu prodaju različitog oružja u zemljama zapadne Europe, nakon čega je 47-godišnjak u najmanje dva navrata s osobama iz Bosne i Hercegovine dogovorio nabavu velikih količina različitog vatrenog oružja i pripadajućih dijelova te eksplozivnih tvari.

Prvookrivljenik je potom radi krijumčarenja nabavljenog oružja, najmanje desetak različitih pušaka i više pripadajućih dijelova i njegovo dovoženje do dogovorene lokacije u Hrvatskoj angažirao više osoba.

Također je u dogovoru s nizozemskim državljaninom od nepoznatih osoba nabavio 75 paketa vojnog plastičnog eksploziva težine 37,07 kilograma koji je automobilom prevezao iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku "radi daljnjeg krijumčarenja i isporuke unaprijed dogovorenim kupcima".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije