obiteljsko nasilje

Dr. Ćemalović: Brutalnost i nasilje postali su način života

07.05.2019.
u 12:01

U posljednje vrijeme sve češće smo svjedoci brutalnog obiteljskog nasilja koje nerijetko završava i ubojstvom nekoga od bliskih članova. Okidač takvog ponašanja često su i teška ekonomska situacija, kocka, droga, alkoholizam...

Šokantni slučajevi

Posljednji takav slučaj koji je šokirao bh. javnost je likvidacija Semira Ivazovića (37) kojeg je, u stanu u kojem su živjeli, hicima iz pištolja ubio otac, inače umirovljeni policajac Mujaga. Njegov odvjetnik Omar Mehmedbašić za Radiosarajevo.ba kazao je kako je njegov klijent bio žrtva obiteljskog nasilja. - To je jedan stariji čovjek koji je zaslužio mirovinu u punom radnom odnosu i već dvije godine izložen je obiteljskom nasilju - rekao je Mehmedbašić. On kaže kako je Mujagi njegov sin Semir još prije dvije godine slomio rebra. Ivazović je u svom svjedočenju Tužiteljstvu SŽ-a istaknuo i kako je u kući često nalazio bijele tragove koji asociraju na opojnu drogu speed. Često mu je tražio i novac. Te noći sin je od oca zatražio 100 KM, a otac Mujaga mu ih je odbio dati zbog toga što mu je novac bio potreban za lijekove. Mujaga je spavao s pištoljem u strahu od sina Semira, u kojeg je kobnu večer ispalio tri metka, a priznavši što je učinio, doživio je i srčani udar.

Nažalost, nije ovo prvi put u BiH kada je roditelj ubio dijete ili obrnuto. Slučaj koji je također potresao BiH i regiju jest i onaj iz Bijeljine kada je otac Zoran Milošević ubio petomjesečnog sina jer ga je iritirao njegov plač te to priznao u Okružnom javnom tužiteljstvu Bijeljine. Slučaj stravičnog ubojstva troje maloljetne djece u Bihaću, koje je ubio njihov otac Admir Sović, a potom i sebi oduzeo život, također je jedan od horora koji potresao cjelokupnu javnost.

Neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović za Faktor je objasnio kako postoji puno razloga zbog čega roditelj digne ruku na svoje dijete ili obrnuto.

Način života

Smatra kako u društvu već 30 godina vlada ozračje u kojem je narušen sustav vrijednosti, prioriteta te vlada etička i moralna deformacija društva, što, kaže, postaje način života u BiH. – U takvom ozračju, istodobno uz alkohol, drogu, osobnosti roditelja i zapuštanje odgoja djece, bilo da se radi o oboljenjima kao što su PTSP, naglim promjenama osobnosti nakon traumatičnih iskustava poput logora i slično, imate čitav niz negativnih čimbenika i elemenata koji utječu na formiranje tih osoba – kazao je dr. Ćemalović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije