nakon uhićenja u Hrvatskoj

Delimustafić pristao na izručenje BiH

Alija Delimustafić
22.12.2016.
u 15:41

Bivši ministar unutarnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, koji je po tjeralici uhićen u Hrvatskoj, dao je u Županijskom sudu Karlovac pristanak za pojednostavljeni postupak izručenja.

Glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Jasna Radman kazala je Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH (BIRN BiH) da je ispitivanje provedeno i da će sudac za istrage do izručenja odrediti pritvor.

- Izručenik je dao pristanak na pojednostavljeni postupak izručenja i odrekao se prava na žalbu protiv rješenja o pritvoru i protiv rješenja o izručenju - pojasnila je Radman, te dodala da u ovom slučaju pritvor može trajati do 40 dana, ali da se može i produžiti, kao i da je uhićenje uslijedilo na temelju međunarodne tjeralice. 

Delimustafić je, kako je kazala glasnogovornica sarajevskog Županijskog tužilteljstva Azra Bavčić, uhićen u srijedu u Karlovcu u autobusu koji je prometovao na relaciji Rijeka – Zagreb.

Za Delimustafićem je raspisana međunarodna i interna tjeralica nakon što ga Sudska policija nije pronašla na prijavljenoj adresi kada mu je Županijski sud odredio pritvor. Sudska policija na prijavljenoj adresi nije pronašla ni Jusufa Škrijelja, za kojim je također raspisana tjeralica, dok su u pritvor vraćene osumnjičene Suada Hadžić i Lejla Cerić.

Njima četvero je Županijski sud ukinuo pritvor, ali nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio žalbu Tužiteljstva, predmet je vraćen na ponovno odlučivanje, te je Delimustafiću i troje ostalih produžen pritvor za još tri mjeseca.

U Ministarstvu pravde BiH su rekli da su obavješteni o Delimustafićevom uhićenju, dok je molba za izručenjem bivše sutkinje Općinskog suda Lejle Fazlagić, koja se tereti za pripadnost Delimustafićevoj grupi, upućena u srijedu.

- Daljnji postupak se vodi po unutranjem zakonodavstvu Republike Hrvatske. Nadležni sud u Republici Hrvatskoj će utvrditi postoje li uvjeti za izručenje u skladu s međunarodnim ugovorom i unutarnjim zakonodavstvom, o čemu će obavijestiti nadležne organe u BiH - rekla je glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Za uhićenje Delimustafića je pojasnila da nakon što od nadležnih organa se dobije neophodnu ekstradicijsku dokumentaciju, uputit će se molba za izručenjem, o čemu konačnu odluku donosi ministar pravde Republike Hrvatske, javio je BIRN BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?