bjegunci pred hrvatskim pravosuđem

Bosancu i Hercegovcu 11 godina robije zbog pokušaja ubojstva policajca u Splitu

sde
21.09.2015.
u 06:30

- G...o pandursko, ubit ću te! - čuli su se povici dok je premlaćeni i hicima iz pištolja ranjeni policajac Branko Budić ležao na tlu krvareći, a na njega su motociklom nalijetali Marko Miloš (29) i Vlatko Radić (33) zvani Van Damme, stoji u optužnici. Kako se navodi, stravična scena dogodila se oko 4.30 sati ujutro još polovinom srpnja 2007. na raskrižju Kranjčevićeve i Stepinčeve ulice u Splitu, a sada su na Županijskom sudu za pokušaj teškog ubojstva osuđeni Marko Miloš, i to na šest, a Vlatko Radić na pet godina zatvora.

Suđenje u odsutnosti

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivone Rupić, ocijenilo je kako se radilo o pokušaju teškog ubojstva, kako je i navedeno u optužnici. Kako su im izrečene kazne od pet i više godina, automatski im je određen istražni zatvor. Obojica optuženih su iz Splita, ali su bjegunci pred hrvatskim pravosuđem koji žive u BiH. Nakon što se početkom godine nisu odazvali na glavnu raspravu, poslani su im pozivi na njihove adrese u Grudama i Bosanskoj Gradiški. Kako se i nakon toga nisu pojavili na splitskom sudu, određeno je da im se sudi u odsutnosti. Nad obojicom je i do sada bila na snazi međunarodna tjeralica i odluka o određivanju pritvora, ali kako imaju dvojno državljanstvo, dokle god su na teritoriju BiH, ne prijeti im uhićenje i izručenje. Prema optužnici, Vlatko Radić je zajedno s Markom Milošem optužen za pokušaj ubojstva policajca nakon što su ga su ranili iz pištolja, a kada se oružje zakočilo, udarali su ga njime po glavi nakon čega su sjeli na motocikl i nalijetali na njega dok je krvario na podu.

Navodi optužnice

- Iz pištolja je pucao optuženi Miloš, i to prvo u zrak jedan metak, a zatim prema trbuhu policajca još dva koja su ga pogodila u natkoljenicu. Nakon toga je pokušao još pucati, iako ga je policajac molio da to ne radi. Srećom, Miloš je ostao bez metaka te je udario teško ranjenog policajca pištoljem po glavi najmanje šest puta. Poslije toga su sjeli na motocikl kojim je upravljao optuženi Radić i nalijetali na policajca koji je ranjen i nemoćan ležao na tlu, u cilju da ga pregaze. Na Budića su se okomili nakon što ih je želio spriječiti da razbijaju parkiranu zastavu 128 te je izašao iz svog automobila i predstavio se kao policajac - navodilo se tijekom suđenja. Podsjetimo, kako je pisala Slobodna Dalmacija, na prvom suđenju 2009. dobili su kazne od 2,5 godine za Miloša i 1,3 godina za Radića, ali ne za pokušaj ubojstva već za nanošenje težih tjelesnih ozljeda. Tada im je i ukinut pritvor te su pravomoćnost presude čekali na slobodi. Ipak, Vrhovni sud je presudu početkom 2010. ukinuo navodeći kako splitski sud nije pravilno utvrdio sve činjenice te je naložio da se suđenje ponovi. Tužiteljstvo je odmah zatražilo ponovno određivanje pritvora što je Vrhovni sud i prihvatio. Međutim, policija ih nije pronašla na njihovim adresama te je sud naložio raspisivanje međunarodne tjeralice. Naknadno je utvrđeno kako Vlatko Radić ima BiH državljanstvo i kako je u jesen 2010. izvadio osobnu iskaznicu u Bosanskoj Gradišci. U BiH mu se ubrzo pridružio i Miloš. Osim zatvorske kazne optuženi moraju platiti i 9220 kuna sudskih troškova te još po 3000 kuna paušala svaki. Ako presuda postane pravomoćna, može se tražiti od BiH da obojica izdržavaju kaznu gdje trenutačno borave. Drugi mogući scenarij je da se vrate u Hrvatsku i traže novo suđenje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije