porazna statistika

Bh. ceste najrizičnije u Europi, prošle godine poginulo 277 osoba

policija promet
31.08.2019.
u 19:35

U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini tijekom prošle godine poginulo je 277 osoba, podaci su Automoto saveza u BiH. Ova statistika svrstava našu zemlju među one s najrizičnijim cestama u Europi. Je li kriva loša infrastruktura, neprilagođena brzina ili nešto treće?

Tri smrti za tri dana, prometna je statistika u Bijeljini od prošlog tjedna. Ovaj dio Bosne i Hercegovine zbog svog tranzitnog položaja spada među najrizičnije, a najčešći uzrok stradanja je neprilagođena brzina. Ne izostaju ni radarske kontrole pa je tako za 15 dana evidentirano blizu 1500 prekršaja, što je u prosjeku 100 dnevno, donosi BHRT. 

“Najveća izmjerena brzina ovim sustavom zabilježena je 15. kolovoza u mjestu Donji Zagoni gdje je eviodentirana brzina od 167 km/h”, kaže načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić.

Pored nepoštivanja pravila muče nas i druge stvari.

“Stupanj motorizacije je davno prevazišao infrastrukturu. Ako uzmete Sarajevsku županiju – prije rata je ovdje bilo oko 65 tisuća, sada ima oko 140 tisuća vozila. Usporedite je li toliko infrastruktura napredovala”, upozorava sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević.

Oduzimanje vozila, pooštravanje kontrole, uz istovremeno poboljšavanje infrastrukture, Bosnu i Hercegovinu mogu spustiti na ovoj neslavnoj listi. Automobil jeste prijevozno sredstvo, ali i opasno oružje kada njime upravljaju nesavjesni vozači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije