osumnjičena za ratne zločine

Azra Bašić iz SAD-a izručena BiH

Azra Bašić
22.11.2016.
u 15:22

Azra Bašić, koja je osumnjičena za ratne zločine u BiH, izručena je danas iz SAD-a pravosudnim organima BiH.

Azra Bašić (1952), osumnjičena je da je od travnja  1992. godine, pa do lipnja  1992. godine, na području općine Derventa, osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Bašić je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky, (SAD), nakon čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Američkih Država locirana, uhižćena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.

S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica vlasti SAD-a provele su postupak njezine ekstradicije i izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije