Mladić iz Gruda lažno optužen i ubijen

Austrija i Slovenija istražuju tko je iz UDBA-e likvidirao S. Crnogorca

crnogorac
Foto: VL FOTO
12.01.2014.
u 10:39

Prema podacima Leljaka, Crnogorac je bez suđenja ubijen i pokopan negdje u Sloveniji

Povjerenstvo za peticije slovenskog parlamenta započelo je rasvjetljavati tajne zloglasne jugoslavenske tajne službe UDBA-e usredotočivši se na likvidaciju Gruđanina Stjepana Crnogorca iz 1972. godine kojega je služba povezala s bugojanskom skupinom. Po podacima do kojih je došao slovenski publicist Roman Leljak, pripadnici slovenskog ogranka UDBA-e su 1972. oteli u Salzburgu emigranta Crnogorca, studenta teologije, te ga prebacili u Ljubljanu, gdje je mučen i od njega je iznuđivano priznanje jer su jugoslavenske službe njegovo djelovanje povezivale s bugojanskom skupinom.

Prema podacima Leljaka, Crnogorac je bez suđenja ubijen i pokopan negdje u Sloveniji, a kao jednog od odgovornih za to naveo je Silva Gorenca, slovenskog dužnosnika iz vremena Jugoslavije koji je u to vrijeme vodio saveznu službu za državnu sigurnost, te još dvije osobe. Protiv Gorenca je Leljak podnio i kaznenu prijavu za taj slučaj. Crnogorčeva sestra Bernarda koja je nazočila zasjedanju povjerenstva za peticije rekla je da 40 godina nisu znali što se s njenim bratom dogodilo, te slovenske vlasti zamolila da pomognu u otkrivanju mjesta gdje su pokopani njegovi posmrtni ostaci. Leljak će u ponedjeljak svoja saznanja podijeliti s austrijskim vlastima u Klagenfurtu. Crnogorac je 3. srpnja 1972. nestao iz svog stana u Salzburgu.

U pomno isplaniranoj operaciji “Pero” oteli su ga pripadnici slovenske UDBA-e. Trojica su upala u Crnogorčev stan te su se predstavili kao pripadnici austrijske policije. Crnogorac se nije opirao. Ugurali su ga u automobil, omamili, te ga s lažnom putovnicom Jugoslavije na ime Marko Golac prebacili u Ljubljanu. Crnogorac se probudio u zatamnjenoj sobi ljubljanske ispostave UDBA-e, gdje je 4. srpnja počelo njegovo saslušanje snimljeno na tri kasete. Likvidiran je surovo na nepoznatoj lokaciji u Sloveniji. Po navodima Leljaka, Crnogorac je bio nevin mladić koji je studirao teologiju u Salzburgu i svirao u bendu, te nije imao nikakve veze s hrvatskom emigracijom i udruženjem Hrvatsko revolucionarno bratstvo.     

Ključne riječi

Komentara 1

GO
google385
16:08 14.01.2014.

kao sto vidimo UDBA je bila teroristicka organizacija o svemu tome bi vise mogao reci lasic to jest gorankic iz sirokog brijega to jest sela uzarica koji je da bi zavaro trag napravio kucu u selu knespolju kod sirokog brijega.on sve zna o tim teroristickim ubistvima po zemljama zapadne europe.zna ko je ubijao ko je organizirao ta ubistva ko je bio logisticar u pripremi tih ubistava ali i da ubici pomogne u bjegu i da ubici da privremeni smjestaj poslije ubistva da isprica ko mu je za vrijeme juge bio uz sina pri momackim izlascima to jest sin mu je imo tjelohranitelja.koga je od zenine rodbine zaposljavao a neke slao i u austriju i otvaro im poslove da budu logisticari .kako je jedan od njih prije par godina zagonetno kad se vratio dozivio srcani udar u hrvatskoj.vjerovatno je dosta znao. uh ima toga dosta a gorankic sve zna

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije