Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Arkan s 15 godina silovao djevojku, objavljene sve njegove kriminalne aktivnosti

17. listopada 2020. u 10:59 0 komentara 639 prikaza
arkan

Željko Ražnatović Arkan, ratni zločinac i zapovjednik Srpske dobrovoljačke garde (Arkanovih tigrova), sa svega 15 godina silovao je djevojku i pokušao silovati još dvije djevojke, piše Kurir.

U "evidenciji specijaliziranih izvršitelja" on se vodio kao obijač, provalnik, razbojnik i silovatelj, a bio je poznat po nadimcima Arkan, Hibrid i Bombona, navodi se u dosjeu Državne bezbjednosti (DB) o Arkanu iz 1991. godine.

U tom dokumentu, u koji je Kurir imao uvid, detaljno su navedene sve Arkanove aktivnosti od najranijeg djetinjstva do početka devedesetih, pa se tako otkriva da je još kao dijete imao problema sa zakonom, jer je često znao da pljačka i vara.

- Ražnatović je evidentiran u kaznenoj evidenciji GSUP Beograd pod brojem 188521. Iz materijala evidencije se vidi da ga je 1964. uhvatilo osoblje samoposluge na Novom Beogradu u krađi tri špila karata. Pošto je doveden kod roditelja, koji su obaviješteni o Željkovom pokušaju krađe, Željko je pobegao od kuće za Zagreb, te je za njim raspisana potraga. U to vrijeme bio je dobar učenik, a roditelji su imali dobre materijalne uvjete za život - navodi se u dokumentu DB.

Dodaje se da je 1966. godine, kao četrnaestogodišnjak, s nekoliko vršnjaka izvršio više teških krađa, obijanja trafika, automobila i krađa po prodavnicama...

- Iste godine imao je i dva pokušaja silovanja (G. B. i M. L.), a 17. januara 1967. sudjelovao je s još nekim osobama u silovanju T. Ž. Zbog toga, kao i zbog razbojništva, 31. siječnja 1967. protiv Željka i ostalih (I. K., P. S., H. Z., M. D., M. M., N. M. i M. D.) podnesena je kaznena prijava - navodi DB.

Početkom sedamdesetih u Portorožu je opljačkao goste hotela "Metropol", gdje je kasnije znao potrošiti velike sume novca (i do 100.000 maraka) u kockarnici, a kockanje je prakticirao i u beogradskom "Majesticu", navodi ovaj list.

Osim u tadašnjoj Jugoslaviji, DB podrobno opisuje koja je kaznena djela Arkan počinio i u zemljama širom svijeta, poput Švedske, Njemačke, Belgije, a navedene su i prijave koje su protiv njega podnošene, ali se ističe i podatak da je kao maljoletnik određeno vrijeme proveo u odgojnom domu.

Također, DB ističe i neke pojedinosti, kao što je ona koja se odnosi na to kako je Ražnatović dolazio do umjetnina:

- Godine 1988. pisana je informacija da su 27. prosinca 1988. dva Roma predala Ražnatoviću u njegovoj kući više komada umjetničkih slika i crkvenih ikona, koji najverovatnije potječu iz krađe.

Željko Ražnatović je ubijen 2000. godine, prije nego što mu je suđeno za ratne zločine. Od tada je procesuiran samo jedan član njegove jedinice "Tigrovi".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.