pretresi na tri lokacije

Akcija “Bankar”: U Sarajevu uhićene tri osobe

05.09.2019.
u 17:13

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” u Sarajevu su uhitili tri osobe, potvrđeno je za N1. Akcija se realizira po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Tužiteljstva Sarajevske županije.

“Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i uhitili tri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila kazneno djelo iz člana 340. ''Udruživanje radi činjenja kaznenog djela'', u vezi s kaznenim djelom iz člana 383. ''Zlouporaba položaja i ovlasti'', a sve u vezi s kaznenim djelom iz člana 272. ''Pranje novca'', Kaznenog zakona FBiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljnjem tijeku kaznenog postupka. SIPA je nadležnom tužiteljstvu podnijela izvješće o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima protiv tri osobe, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao zaposlenici jedne od poslovnih banaka u BiH u razdoblju od početka 2016. do početka 2019. godine, zlouporabom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlasti, za osobni račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za razdoblje od početka 2016. godine do ožujka 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih tečajeva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sustavno višestruko uvećavali, odnosno sustavno mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenim kaznenim djelom, ubacivali u platni sustav BiH koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM", priopćeno je za N1 iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Uhićeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu. U tikjeku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predani u nadležnost postupajućem tužitelju. 

N1 neslužbeno saznaje kako je riječ o zaposlenicima – direktoru, pomoćniku direktora, te kontroloru jedne od banaka u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije