Rizična pozajmica

Crkva u poslu s kraljicom reciklaže izgubila 18 milijuna kuna

crkva u gubitku
VL
21.07.2010.
u 07:00

Posve je normalno da se novac ulaže u projekte koji će donijeti dobit i dividendu – kažu u Crkvi.

Zbog propasti BBS-a, prve tvornice za reciklažu PET ambalaže u Hrvatskoj, u velikom je gubitku i Varaždinska biskupija! Riječ je o čak 18 milijuna kuna (plus kamate), što je iznos kredita koji je ta biskupija dala BBS-u prije dvije godine, a ta tvornica iz Podruta pokraj Novog Marofa ne može ga vraćati.

BSS je, naime, na korak do stečaja, već tri mjeseca ne radi, radnici ne dobivaju plaću, a žiroračun tvrtke blokiran je već više od godinu dana zbog više desetaka milijuna kuna duga.

– Nismo mi jedini kojima BBS duguje, to je javna stvar. Investirali smo u tu tvrtku zbog njezina socijalnog programa, odnosno zapošljavanja lokalnog stanovništva te ekološkog programa zbrinjavanja plastičnih boca. I biskupija bi tu imala izvor prihoda jer i nama prihodi padaju – potvrdio je preč. Josip Grošić iz Ekonomata Varaždinske biskupije.

Dobro je provjerili

No tvrtka je, nastavio je, završila u blokadi, i banke koje su je kreditirale u istom su položaju kao i biskupija, ali svima je cilj da tvrtka ne ode u stečaj nego da ljudi imaju posla i da rade. U Crkvi ne smatraju da su loše postupili kada su BBS-u plasirali novac, a osobito da su činili nešto mimo crkvenih pravila i običaja.

– Ta je tvrtka provjerena na više načina pa je i od Porezne uprave stigao dokument iz kojeg se vidi da su uredni prema državi. Čuli smo da su u pozadini neke druge prljave igre zbog kojih je BBS sad u problemima, ali to je njihova stvar – rekao je jedan stručnjak za crkvene financije i višegodišnji insajder s uvidom u tokove crkvenog novca. U Crkvi kažu kako je sasvim normalno da se novac ulaže u projekte koji će donijeti dobit i dividendu. Uostalom, to desetljećima čini sam Vatikan.

– Na razini mjesne Crkve u Varaždinu procijenili su da je to i socijalni moment jer će se otvarati nova radna mjesta – rekli su jučer neslužbeno u crkvenim krugovima. Na zahtjev Državnog odvjetništva pak Ministarstvo financija provodi istragu poslovanja BBS-a, tvornice u vlasništvu bivše HDZ-ove saborske zastupnice Barbare Bešenić koju se i nakon otvaranja tvornice optuživalo da je i pravilnik o PET ambalaži zbog njezine stranačke pripadnosti skrojen na način koji njoj najviše odgovara. Prema neslužbenim informacijama, Porezna uprava navodno je utvrdila da je BBS utajio 3700 tona PET ambalaže te oštetio državu za 80-ak milijuna kuna.

Barbara Bešenić tvrdi kako su te optužbe neistinite, ali potvrđuje da je tvrtka u problemima, i to zbog krize.

– Prihodi su manji, a obveze dospijevaju. Početkom godine Fond nam je prekinuo dostavu, imali smo rezerve robe koje su potrošene – kaže B. Bešenić koju su mediji bili prozvali “kraljicom reciklaže”. Fond za razvoj i zapošljavanje zbog duga od 14 milijuna kuna pak traži da se nad BBS-om otvori stečaj.

"Za dva tjedna u rad"

– Mi smo tvrtka od državnog interesa, oni bi ga trebali braniti, no čine suprotno. Nadam se da ćemo za dva tjedna početi raditi – kazala je vlasnica. Poručila je kako će i plaće radnicima riješiti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?