OTKRIVAMO

Crkva u BiH još ne može do imovine

muzicka
VL FOTO
13.12.2010.
u 08:14

- Nije bitno donijeti zakon nego mehanizam njegove provedbe, kaže msgr. Tomašević

Zakon o restituciji u regiji jedino nije usvojila BiH. Premda bi se prema ovom zakonu, ako se ikada usvoji, imovina koju je bivši narodni režim doslovno oteo trebala vratiti bivšim vlasnicima, malo tko vjeruje u to. Naime, kako je ovaj zakon u većini tranzicijski zemalja usvojen, nije vraćena sva imovina starim vlasnicima. Ono što se moglo vratiti, vraćeno je, ono što nije, regulirali su neki drugi akti, ali se ipak vodilo računa da svi budu zadovoljni. S druge strane, Češka je uvjetovala potpisivanje Lisabonskog sporazuma nevraćanjem imovine sudetskim Nijemcima, što je također apsurd, ali onaj europski. U BiH je posve drukčija situacija. Prema nekim procjenama, oko sedam posto te imovine pripadalo je vjerskim zajednicama, koje traže njezino vraćanje ili pravednu nadoknadu.

Sva nemoć države

Slučaj pokušaja deložacije kardinala Vinka Puljića pokazao je svu apsurdnost zakonske regulative u ovoj oblasti, kažu u Biskupskoj konferenciji BiH. Nije bitno donijeti zakon nego mehanizam njegove provedbe. - Treba pronaći način provedbe zakona. Da ne bude kao do sada da se sve u ovoj zemlji radi preko noći ili preko koljena, ističe msgr. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH, s kojim smo razgovarali o temi vezano uz imovinu Katoličke crkve u BiH, posebno u Sarajevu, te o povratu iste i problemima koji prate ovaj proces. - Hoće Muzičku akademiju, uzmu od sestara, hoće MUP, uzmu od Židovske zajednice... ali oni tu imovinu nisu nikome pojedinačno davali, a sada se radi upravo to... Zakonom, koji je prouzročio i slučaj vezan uz deložaciju kardinala, pokušava se legalizirati nešto što je ilegalno, rekao je msgr. Tomašević istaknuvši da to nikako ne ide u prilog državi, u kojoj se toliko priča o ulasku u EU, a u kojoj je pravo vlasništva neprikosnoveno. Pa, tko će ulagati u zemlju u kojoj se nikad ne zna hoće li sljedećeg jutra vlasništvo biti oduzeto! To nema nigdje, ustvrdio je Tomašević. Naime, i kada se neki objekt vrati, on služi samo na korištenje, a zbog nepostojanja zakona isti nema vlasnika, samo što ga stari vlasnik može koristiti. Zbog nepostojanja zakona, mi od općina tražimo samo ono što se u ovom trenutku može dobiti, a to su uglavnom objekti koji bi služili u socijalne svrhe. Nama nisu prioritet zgrade u kojima žive stanari, naglasio je Tomašević.

Nema rješenja preko noći

Generalni tajnik BK BiH također podsjeća na činjenicu kako je Crkva u vrijeme nadbiskupa Stadlera izdržavala svoje institucije, a danas žive od pomoći. Ako bi dobili povrat nekih objekata, onda je moguće razmišljati o nekom izdržavanju, jer i mi moramo od nečega živjeti, posebno u vremenu kada država još uvijek ne stoji stabilno na svojim nogama. Jasno je kako se stvari ne mogu riješiti preko noći, stoga mi ne želimo pod svaku cijenu rješavati ove probleme nego postupno. U Sarajevu ima zgrada čija je starost 100 godina i više i za čiju adaptaciju treba ogroman novac, jer nisu održavane, a i posljednji rat je učinio svoje, pa se ponekad čini da bi isplatnije bilo napraviti novu. Inače, kada je u pitanju crkvena imovina, svaka biskupija vodi računa o svojim dobrima, tako da u ovom trenutku ne mogu govoriti što je s imovinom u drugim biskupijama. Navest ću samo primjer Banje Luke. Kada bi se vratila primjerice sva imovina Trapistima - to je skoro jedna trećina grada ili primjerice kompleks zemlje sa samostanom časnih sestara koji je bio poznat kao Nazaret, a nakon Drugog svjetskog rata srušen je, a zemlja oduzeta i napravljena vojarna Kozara, naglasio je Tomašević.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar cros
cros
18:34 13.12.2010.

Naravno da Hrvatska Crkva ne moze do svoje imovine, kada su Hrvati POROBLJENI narod u bosanskoj dzamahiriji! Poturice su se jednom izvukle i to za dlaku, kako stalno \"cackaju\" i po Hrvatima i po srbima, nikakva mi \"dlaka\" nece pomoci u sljedecem odmjeravanju snaga, vec samo pljeskavice ostati od njih!

Smiljan Šokić
23:54 13.12.2010.

Doista je ovo velika nepravda. Sve stranke sa nacionalnim predznakom su grlato najavljivale povrat oduzetoga, Evo već je skoro 20 godina, aostadoše obećanja mrtvo slovo. Ponegdje ima nekih škrtih pokušaja davanja na upravljanje(korištenje). U Posavskoj županiji nema niti toga. Orašje i njena politika su u ovom proteklom vremenu znatno rasprodali sporna oduzeta imanja. Ovamo se ne smije znati ni da ima tako nešto na terenu. Konfiscirana poljoprivredna zemljišta se prodaju od strane vlasti; ali se prije toga stranačkim dekretima proglašavaju građevinskim. Bivša poljop. imanja se nemilice prodaju u zakup, a da pravi vlasnici nemaju pravo natjecanja i prvenstva. Istežu se vratovi preko granica u potrazi za \"dobrim prilikama\" da bi se i ovo preostalo nekako prodalo ili barem dalo u koncesiju na samo 99 godina. Pitamo se često: JESU LI GORI ONI KOJI SU OTIMALI ILI OVI KOJI OTETO PRODAJU? Smiljan Šokić, za UDRUGA za povrat oduzete imovine \"Konačna pravda\" Orašje

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?