STAV

Čović siguran u rekonstrukciju federalne Vlade

Dragan Covic o vlasti
17.02.2012.
u 16:40

- Ja sam siguran sam da ćemo u razumnom vremenu imati rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, sukladno ustavu i zakonu - rekao je Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako je uvjerene da će Bosna i Hercegovina do lipnja ove godine zatražiti kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, što će rezultirati brojim promjenama unutar zemlje.
Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu stranaka iz Republike Srpske da se ukinu Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, Čović je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao da će proces pridruživanja EU zahtijevati brojne zakonske i ustavne promjene, pa samim tim i promjene u pravosuđu.
"Još prije četiri ili pet godina HDZ BiH je napisao prijedlog ustava BiH koji, između ostalog, u sebi sadrži viđenje pravosudne vlasti u BiH. To je javni dokument i u njemu se na razini BiH predviđa Ustavni sud i Vrhovni sud BiH. U tom našem prijedlogu ne postoji Sud BiH i Tužiteljstvo BiH", rekao je prvi čovjek HDZ-a BiH.
Čović je dodao da će zastupnici njegove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražiti raspravu o funkcioniranju pravosudnih institucija u BiH.

"To nije petljanje u neovisnost pravosuđa. Ja sam iskreno zabrinut kako danas funkcionira pravna država BiH. S druge strane, nisam pobornik anarhije i ne mislim da danas trebamo donositi ovakve ili onakve odluke. Stoga je naš stav da trebamo raspraviti funkcioniranje (pravosudnih institucija), a izmjenama Ustava BiH trebamo riješiti pitanja kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti, pa i sudske vlasti", rekao je Čović. Kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH u vezi načina izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, te reakcije bošnjačkih političara na tu odluku, Čović je kazao kako je stav njegove stranke da se ona mora provesti u potpunosti.
"Ne mogu zamisliti da postoji netko u BiH tko će raspravljati o presudama, bez obzira radi li se o osobnom interesu ili je u pitanju interes naroda. Uvjeren sam da svi oni koji vole ovu državu ne bi smjeli osporavati pravosudne odluke, posebice odluke Ustavnog suda BiH", kazao je Čović.

Po njegovom mišljenju, Mostar se ne smije tretirati drukčije od bilo koje druge jedinice lokalne samouprave, a pravila koja važe u svim drugim općinama u BiH moraju važiti i u Mostaru. Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je razmatralo i pripreme za jesenske lokalne izbore. Od općinskih organizacija zatražen je presjek stanja na terenu, nakon čega će biti odlučeno u kojim će općinama HDZ BiH na izbore ići samostalno, a u kojima će tražiti partnere za zajednički nastup.

Kada je u pitanju formiranje vlasti u Hercegbosanskoj županiji, koja novu vladu čeka godinu i pol nakon izbora, Čović je uputio kritiku i HDZ-u BiH i HDZ-u 1990.
"Kazat ću da smo neodgovorni prema tom prostoru i građanima te županije. Nadam se da ću i ja svojim posjetom toj županiji u ponedjeljak stvoriti sve preduvjete da se vlast odmah uspostavi na načelima koje su ranije dogovorila dva HDZ-a", rekao je Čović.

Novinari su od predsjednika HDZ-a BiH zatražili i komentar izjave predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, koji je u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista kazao da rekonstrukcije Vlade Federacije BiH neće biti. "Mi smo rekli što smo imali reći na tu temu. Ja sam siguran sam da ćemo u razumnom vremenu imati rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, sukladno ustavu i zakonu, koja će uvažiti legitimne predstavnike hrvatskog naroda i njihov rezultat na proteklim izborima", zaključio je Čović.

Komentara 25

CI
cinbenik
16:55 17.02.2012.

Eto vidis,sada znam da nece biti,kada covic kaze sigurno je kontra..........da se kladimo

PK
Prijava_Korisnika
19:34 17.02.2012.

Dragan Covic je jedan od najinteligentnijih politicara koji su ikad u povjesti u BiH zivjeli! Sto naravno ne znaci da je svemocan, njemu su mogucnosti vrlo ogranicene, hrvatsko nejedinstvo, izostanak svake podrske od hrvatske zadnjih godina, pritisci MZ, montirani politicki procesi kojima je izlozen, unistena mu je sva infrastruktura tenkovima MZ upkos svim tim naporima on polako svoju brodicu kormilari u mirne vode i polako ali sigurno obala se nazire ja potpuno vjerujem da ce Covic uspjeti na ovaj ili onaj nacin osigurati sva prava hrvatima, kroz priblizavanje BiH evropskoj uniji a onda ni raspad BiH nije daleko

SI
stari igrac
19:00 17.02.2012.

Rekonstrukcija federalne vlade mozda bude na narednim porlamentarnim izborima prije ne.Da je to rekao neki ozbiljniji covjek mozda bi i povjerovao.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?