Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Čović: Nova vlast do kraja lipnja

Kada je u pitanju SDA, Čović najavljuje da će njegova stranka zadržati korektan odnos sa Tihićevom strankom
12. lipnja 2012. u 15:11 3 komentara 1 prikaza
covic

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) iznio je uvjerenje da će nova vlast na razini države BiH, Federacije BiH i više županija biti uspostavljena do konca lipnja.

On je istakao kako ulazak HDZ-a u vlast neće spriječiti ni protivljenje Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i stranke Radom za boljitak, koji su najavili kako neće istupiti iz vlasti.

\"Ovo što mi radimo, završit ćemo u lipnju. Blokade nemaju smisla. Jasno, nećemo putem medija otkrivati kako će to biti izvedeno, ali postoje svi modaliteti da se to učini. Nije to nikakav uvjet, ali naš stav je vrlo jasan. Na razini BiH, entiteta i županija, tamo gdje imamo kadrove, u vlasti mogu postojati samo četiri stranke, dakle dva HDZ-a, Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB)\", kazao je Čović za AA.

Najavio je da bi federalni premijer i generalni tajnik SDP-a Nermin Nikšić i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara na današnjem sastanku trebali \"definirati osnove rekonstrukcije vlasti u FBiH“.

\"To bi u osnovi trebalo rezultirati pisanim dokumentom već u ovom tjednu, kroz koji će se definirati konkretan zahtjev premijera Nikšića za rekonstrukciju federalne razine vlasti. Meni se čini da je dinamika uhvaćena. Sve držimo pod kontrolom. Što su lideri stranaka dogovorili, realizirat će se. Naglašavam, sve bi trebalo krenuti u ovom tjednu s formalnim pisanim zahtjevom za rekonstrukciju Federalne vlade. Ako ovog tjedna taj zahtjev ode, idućeg će Vjekoslav Bevanda formalno zatražiti i rekonstrukciju Vijeća ministara BiH. Želimo poslati snažnu poruku. Ono što se pravno može završiti u najkraćem vremenu, treba se završiti\", odlučan je Čović.

Upitan da objasni na koji način će nova koalicija izbjeći već najavljene blokade, prije svega iz SDA, pa i hrvatskih stranaka u vlasti, Čović odgovara da su \"koraci pripremljeni\", te da će \"u naizmjeničnoj koordinaciji u ova dva tjedna završiti posao rekonstrukcije vlasti\".

Kada je u pitanju SDA, najavljuje da će njegova stranka zadržati korektan odnos sa Tihićevom strankom, ali da to \"nema veze sa poslom koji sada radimo\".

\"U petak ću ponovo razgovarati sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom da provjerimo je li ovo što smo dogovorili oko entiteta završeno i je li pratimo dinamiku\", napomenuo je on.

Važno je, ističe, da novi partneri u FBiH zajedno formiraju vlasti i u županijama. Uvjeren je da se može napraviti takva struktura gdje će SDP i SBB imati veći utjecaj u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji, ali će tamo biti zastupljena i dva HDZ-a. S druge strane, SDP i SBB, po njemu, trebaju biti u vlasti u Posavskom i Hercegbosanskoj županiji, ali će, očekivano, tamo veći utjecaj imati dva HDZ-a.

Četiri stranke na jednakim osnovama mogu formirati vlast u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji gdje je za izglasavanje nove vlade potrebna dvotrećinska većina. Inače, SDP i SBB su u Sarajevskoj županiji već krenuli u postupak uspostave nove vlasti.

Upitan šta nova vlast uopće može donijeti i kako komentira navode da je narod zabrinut i zbunjen ovako brzim raspletom događaja na političkoj sceni, Čović je priznao \"da narod jeste zbunjen\".

\"Ali, narod je bio zbunjen jer je nezamislivo da neko uvjerljivo dobije izbore, a neko drugi kaže da ne možete biti u vlasti. Narod je zbunjen zbog silnih mešetarenja koja su nastala kroz resore koje su dobili ljudi što nemaju nikakav legitimitet. Narod je zbunjen jer je strašno što se radilo u nekim javnim poduzećima. Uvjeren sam, kada se nova vlast napravi od kompetentnih osoba i legitimnih osoba, imamo mogućnost da se do kraja uhvatimo u koštac s ekonomskom i socijalnom problematikom na domaćem planu, ali i sa europskim integracijama. Moramo se posvetiti ekonomiji i popravljanju socijalnih prilika u zemlji“, smatra Čović.

Kada napravimo homogenu vlast na svim razinama, dodao je on, od županije do razine države, bit će moguće uhvatiti se u koštac s velikim problemima u zemlji.

\"Onda možemo početi pričati o velikim investicijskim projektima, koridoru 5C i energetskom zamahu, jer niko neće biti zainteresiran da opstruira takve projekte. Imamo jasan koncept ključnih strateških aktivnosti koje treba raditi\", zaključio je Čović.

 • Avatar servo_volan
  servo_volan:

  Po meni ono jedno mjesto u tuzli pored Lijana ljutog suparnika nije trebalo ali neka pušite im za vrat jedino ih iz vlasti možete provaljivati i zato pozdravljam to jedan ali vrjedan

 • Avatar servo_volan
  servo_volan:

  HDZ je jedina stranka koja će najbolje proći na sljedećim općinskim pa parlamentarnim izborima ja mislim da će Čovićeva doći na mjesto sjetite se u izbornoj noći kad je SDP slavio Vrlo brzo će se dogodit prijevremeni parlamentarni izbori spojeni ... prikaži još! sa općinskim eee to sam ja primjetio a nije ta daleko vrlo moguća varijanta

 • cinbenik:

  Hdze ce sigurno pobijediti,ali ce ponovo izgubiti Hrvati..........HDZe pobjedjuje godinama u BiH i HR,a Hrvatima sve teze i teze,a o BiH da i nepominjemo skoro da i nema u toj drzavi Hrvata,od kako ih predvodi vjecita stranka na vlasti i ... prikaži još! od kada HDZe provodi svoje politcke stete za Hrvate.......To su cinjenice sve ostalo su lazna uvjerenja u uspjesnost vladanja te stranke................Da je bogdom tako Hrvati nebi imali razloga za zabrinutost,a ovako niti moze netko drugi preuzeti vlast,a HDZe upropasti Hrvate.........Jedino probati sa HDZe trecom strankom jer i druga govori o uspjesnom radu za Hrvate.......