ima prijatelje

CNN: Hrvatskoj se posrećilo da uđe u Europsku uniju

cnn hrvatska
CNN Screenshot
11.01.2013.
u 10:48

Uvijek je postojao taj osjećaj da Hrvatska imala snažnu potporu u Njemačkoj i Austriji. Oni su uvijek vrlo snažno podupirali hrvatsko članstvo, jedno je od mišljenja iznesenih u članku CNN-a posvećenom ulasku Hrvatske u EU

Unatoč tome što joj je kreditni rejting smeće, političari okaljani tužbama za korupciju, balkanska država Hrvatska 1.srpnja 2013. postat će 28 članica Europske unije. Jedna je to od uvodnih rečenica članka kojeg potpisuje novinar Oliver Joy, a koji je u četvrtak objavio CNN.

Bruxelles će tako, unatoč trogodišnjoj dužničkoj krizi s kojom se nose pojedine članice Unije, prihvatiti još jednu zemlju duboko uronjenu u ekonomsku krizu. No, za Hrvatsku ulazak u europsku elitu označava kraj desetogodišnje kampanje za ulazak u regiju jedinstvenog tržišta. Ona će time nakon Slovenije postati druga zemlja koja je nakon raspada bivše SFRJ ušla u EU.

Je li joj uistinu mjesto u tom klubu odabranih? Sudeći prema mišljenju Jamesa Ker-Lindsayja, stručnjaka za politiku jugoistočne Europe s londonske škole, Hrvatskoj se donekle "posrećilo" i svoje skorašnje članstvo u EU može zahavaliti činjenici da ima "prijatelje na pravim mjestima."

- Uvijek je postojao taj osjećaj da Hrvatska imala snažnu potporu u Njemačkoj i Austriji. Oni su uvijek vrlo snažno podupirali hrvatsko članstvo - komentirao je Ker-Lyndsay te dodao kako se pojedine članice prave ''slijepima'' na brojnost problema s kojima se Hrvatska suočava.

Joy kao temeljne probleme ističe problem ekonomskog rasta u hrvatskoj privredi. Zemlja od financijskog sloma 2008. sve više zaostaje i ne pokazuje pomake nabolje. Prognoze za 2012. predviđaju rast od svega 1,9%. Ništa bolja nije niti stopa nezaposlenosti koja sa 17,3% malo zaostaje za Grčkom i Španjolskom, dvjema ''najproblematičnijim'' zemljama EU.

Hrvatska se uvelike oslanja na svoje jadranske obale i prihode od turizma i državno uzdržavanih brodogradilišta koji će ili biti privatizirani ili propasti. Stoga ulazak u EU neće biti lijek za hrvatsko gospodarstvo, smatra Will Bartlett istraživač s Londonske škole za ekonomiju. Bartlett kaže da je na prijelazu stoljeća, hrvatska bankarska industrija prešla u vlasništvo europskih banaka.

- Situacija je vrlo slična Grčkoj, oba su gospodarstva ovisna o euru. Ali za razliku od Grčke, Hrvatska nema pristup kriznim fondovima te je prepuštena samoj sebi - objasnio je Bartlett CNN-u.

>>Po ekonomskim slobodama među 184 zemlje Hrvatska je 78.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije