Eurozastupnici

Članstvo u EU je važno, kao i ravnopravnost Hrvata u BiH

Tribina
19.10.2013.
u 11:25

Stalni kontakti s predstavnicima Ureda za proširenje EU-a

HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković izjavio je jučer u Mostaru kako će se zajedno s kolegama nastaviti zauzimati na ubrzavanju ulaska BiH u EU te aktivno raditi da bi Hrvati bili jednakopravni u BiH.

Važnost BiH i Hrvata

Govoreći na tribini ‘EU - potencijali i mogućnosti’ koja je organizirana u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zastupnik Plenković je ocijenio da je zabrinjavajuće izvješće o zastoju BiH koje je iznio povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele.

- Proširenje u Bruxellesu nije popularno i u tome kontekstu je članstvo za Hrvatsku jako bitno, jednako kao i jednakopravnost Hrvata u BiH. BiH predugo ostaje izvan Unije, i to je apsurdno. Naš je cilj da BiH ne bude posljednja u tome vlaku, rekao je Plenković u Mostaru. Dodao je da će se zastupnici HDZ-a u tijesnim konzultacijama s Fueleovim uredom nastaviti i dalje baviti pitanjem BiH, pa i oko presude u slučaju ‘Sejdić - Finci’ koja je preduvjet da bi zemlja mogla podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Plenković je objasnio da kao negativan signal BiH ima odluku Europske komisije da suspendira 47 milijuna eura iz predpristupnih sredstava (IPA)EU-a. Europarlamentarka Dubravka Šuica rekla je na tribini u Mostaru kako svi zastupnici iz Hrvatske rade aktivno u Europskom parlamentu na jednakopravnosti Hrvata.

Uvjet za EU

- To je jedan od prioritetnih poslova, upravo briga za Hrvate u BiH. Čak i manjine imaju radijsko-televizijski kanal na svome jeziku u Europi. Očekujem od Europske komisije da jasno da odgovor o tome zahtjevu Hrvata u BiH, objasnila je Šuica. Ona je ranije uputila Europskoj komisiji upit u kojemu je zatražila da se Hrvatima u BiH osigura program na materinskom jeziku. Zastupnica Zdravka Bušić ocijenila je da Željko Komšić ne može predstavljati Hrvate kao član Predsjedništva, dodajući da jedan narod ne može birati svoje predstavnike u vlasti, da BiH tako ne može napredovati k EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?