financijska pomoć

Ciparski parlament odbio pomoć EU i MMF-a: Nećete nas ucjenjivati!

Cipar
Reuters/PIXSELL
19.03.2013.
u 18:13

Šefica MMF-a tražila je da štediše koji imaju više od 100.000 € ostanu bez 30 do 40 posto

Ciparski parlament odbio je prihvatiti paket financijske pomoći koji je predsjednik Nicos Anastasiades prihvatio u Bruxellesu u subotu ujutro i u kojem je najkontroverznije rezanje 6,75 posto i 9,9 posto s privatnih računa u ciparskim bankama. Bez prihvaćanja parlamenta, dogovorena mjera ne može postati zakonita pa Cipar, a s njime i eurozona, ulazi u nove dane neizvjesnosti. Od 56 zastupnika, 36 je glasovalo protiv, a 19 je bilo suzdržano. Jedan zastupnik nije bio prisutan, što znači da baš nitko nije glasovao "za".

Ciparska vlada poigrava se i idejom da promijeni prijašnji plan te da, umjesto uzimanja 6,75 posto iznosa s računa građana s manje od 100 tisuća eura, uzima “samo” 3 posto, dok bi se onima s više od 500 tisuća eura umjesto planiranih 9,9 posto uzela mnogo više – 15 posto. No i takav neslužbeni novi prijedlog izgledao je kao da neće proći proceduru odobravanja u ciparskom parlamentu.

Protiv interesa Cipra

– Imam osjećaj da će parlament odbaciti ovaj zakonski prijedlog. Većina zastupnika smatra da je protivan interesu Cipra i da je nepošten – izjavio je predsjednik Cipra Nicos Anastasiades uoči glasovanja u parlamentu. 

Predsjednik Anastasiades, ministar i njihovi suradnici sada otkrivaju da su na takvo što pristali jer su bili ucijenjeni.

Uoči summita Europske unije, koji je počeo u četvrtak prošli tjedan, dužnosnici u Bruxellesu govorili su da neće biti donesena odluka o Cipru, da je to tek prvi summit na kojem sudjeluje novoizabrani ciparski predsjednik, ali onda je po završetku summita organiziran sastanak Eurogrupe, tijela koje okuplja ministre financija 17 zemalja eurozone. Čitavu noć s petka na subotu ciparski predsjednik sjedio je u sobi u koju mu je njegov ministar donosio turobne vijesti.

Predsjednica MMF-a predložila je da štediše s više od 100 tisuća eura u ciparskim bankama ostanu bez 30 do 40 posto. Europski povjerenik Olli Rehn također je predložio rezanje štednih uloga, ali u manjim postocima. Njemački, finski, nizozemski i slovački ministar najavili su da neće odobriti paket pomoći ako ne stradaju i vlasnici privatnih računa u ciparskim bankama.

Neviđena drama

Ciparski predsjednik u tom je trenutku rekao da pristaje na 3,5 posto za račune manje od 100 tisuća i 7 posto za veće račune. Shvativši u kojem smjeru ide rasprava, Ciprani su odlučili zamrznuti internetsko bankarstvo na Cipru za slučaj da vijest ne iscuri sa sastanka i da netko ne pokuša prebaciti novac dok još ima vremena.

Ali kad je njemački ministar financija, prema pisanju WSJ-a, tražio rez od 18 posto, ciparski predsjednik bio je spreman pokupiti se i otići. Anastasiades se vratio u pregovore i pristao na 6,75 posto i 9,9 posto. Važno mu je bilo samo da se nikome ne uzme više od 10 posto. Nešto prije 5 sati u subotnje jutro svi su zajedno objavili dogovor. Ciparski parlament o njemu je raspravljao u najdramatičnijim okolnostima za Cipar još od rata 1974. godine.

>> Ciprani ogorčeni i u šoku: Pljačkaju nas!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije