GOTOV ZA DVIJE GODIN

Cijena izgradnje državnog zatvora porasla čak dva puta

zatvor bilice (1)
Ivo Čagalj/Pixsell
22.03.2011.
u 08:58

Iako je prije sedam godina dogovorena gradnja zatvora na području Ilidže, do sada je izgrađen samo zid

Usprkos činjenici da je izmijenjen projekt izgradnje državnog zatvora te primjedbama iz obaju entiteta na cijenu izgradnje, u državnom Ministarstvu pravosuđa najavljuju da bi zatvor trebao biti izgrađen u sljedeće dvije godine, piše BIRN - Justice Report.

Iako je prije sedam godina dogovorena gradnja državnog zatvora na području Istočne Ilidže, do sada je izgrađen samo ogradni zid. U međuvremenu je cijena izgradnje državnog zatvora u odnosu na prethodnu porasla više nego dvostruko.

Izgradnja zatvora trebala je koštati oko 30 milijuna maraka (15 milijuna eura), ali zbog neispunjenja “europskih sigurnosnih standarda” projekt je poskupio na više od 77 milijuna maraka (38 milijuna eura). Entitetska ministarstva pravosuđa izrazila su negodovanje zbog, kako kažu, “preskupe konačne verzije projekta izgradnje zatvora”, a Ministarstvo pravosuđa Republike Srpske čak više i ne podržava cijeli projekt. S njima se ne slažu predstavnici državnog Ministarstva pravosuđa jer kažu da je do poskupljenja došlo zbog povećanja kvadrature zgrade s ciljem ispunjenja europskih sigurnosnih standarda te više cijene građevnoga materijala.

Unatoč neslaganjima, predstavnici državne vlasti ističu da nemaju nikakvih problema s provedbom neophodnih aktivnosti i najavljuju da će novi zatvor biti spreman primiti prve zatvorenike do proljeća 2013., saznaju novinari BIRN-a Nenad Trbić (Banja Luka) i Denis Džidić (Sarajevo). Ideja o gradnji zatvora na razini države datira još od kraja 2004., kada su entitetska i državno Ministarstvo pravosuđa usvojili “zajedničku strategiju bavljenja različitim pitanjima pritvora i zatvora na nivou BiH”, kojom se trebao riješiti problem prenatrpanosti zatvorskih kapaciteta.

Prema izvješću Europske komisije, zatvorski kapaciteti u BiH su prebukirani i zbog toga je potreban zatvor na razini države. Na neophodnost izgradnje državnog zatvora više puta su ukazivali kako međunarodni, tako i domaći predstavnici vlasti. Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, još 2008. godine je kazala da je prijeko potrebna izgradnja zatvora jer je bez njega upitan rad ove institucije. Na području Federacije, prema ministru pravosuđa, oko 1.000 osoba čeka na izdržavanje kazne. Dosadašnji zatvorski kapaciteti su popunjeni više od 100 posto na području Federacije i oko 80 posto u Republici Srpskoj. Prema prvom projektu koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, izgradnja zatvora je trebala biti okončana 2008. godine. Međutim, do danas je izgrađen samo ogradni zid.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?