Crno zlato

Cijena barela nafte se spušta, u SAD-u za 80 centa, na 104,64 $

nafta
Arhiva VL
09.03.2011.
u 09:58

Na pad cijena utjecala je umirujuća izjava saudijskog ministra za naftu koji kaže da Saudijska Arabija ima dnevno 3,5 milijuna barela dodatnih količina koji nadoknađuju naftu iz zaraćene Libije

Cijena barela nafte počela se spuštati nakon što je saudijski ministar za naftu izjavio da Saudijska Arabija ima 3,5 milijuna barela nafte dnevno slobodnih kapaciteta u rezervi, prenosi BBC. Cijene nafte na američkom tržištu spustile su se za 80 centa pa barel iznosi 104,64 dolara, a cijena brenta, nafte iz Sjevernog mora, koja je referentna za Europu, pala je za 2,38 dolara, na 112,66 dolara po barelu. Podsjetimo, cijena nafte krenula je u nebo zbog sukoba u Libiji koja naftom opskrbljuje zapadnu Europu.

- Saudijska Arabija će nastaviti zadovoljavati svjetske potrebe za naftom - izjavio je ministar Ali AL-Naimi.

Članovi kartela zemalja koje proizvode naftu neformalno su raspravljale o hitnom sastanku zbog cijena nafte, koja je bila u porastu. Iranski je ministar za naftu još ranije izjavio kako se zbog sukoba u Libiji nije "skratilo tržište", odnosno nije uzmanjkalo nafte jer je količine nadoknadila Saudijska Arabija pa je rast cijena više bio psihološki. Zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu porasla je i cijena benzina u Hrvatskoj, zbog čega je panično reagirala i Vlada spustivši za 15 lipa trošarine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?