"FOTELJE"

Četvorice državnih ministara nema na stranačkim listama

kosor, špirić, sjednica (1)
Nino Strmotić/PIXSELL
20.09.2010.
u 08:03

Ipak, veći dio sadašnjih ministara nakon izbora bi zastupničke klupe mogao zamijeniti ministarskim

Skoro polovica članova Vijeća ministara BiH nisu se našli na kandidacijskim listama svojih stranaka za ovogodišnje izbore. Iz te se činjenice mogu izvući različiti zaključci. Za neke to govori o nezadovoljstvu načina rada pojedinih ministara čak i u njihovim strankama, dok je za druge to potvrda da stranke čuvaju ove kadrove za nove ministarske pozicije.

Vlastita apstinencija


Kako bilo, bez kandidatura su na ovogodišnjim općim izborima aktualni državni ministri Sven Alkalaj, Selmo Cikotić, Sredoje Nović i Mladen Zirojević. U slučaju sve četvorice ministara mnogo je vjerojatnije da je u pitanju njihova vlastita apstinencija od izbornog procesa, nego da je riječ o stranačkim sankcijama. Naime, Alkalaj je svih ovih godina vjeran sljedbenik Harisa Silajdžića, a prati ga i u predizbornoj kampanji, pa čak i na bajramskoj molitvi u banjalučkoj džamiji. Zahvaljujući upravo Alkalaju, Silajdžić je uspio vladati vanjskom politikom BiH i koristiti diplomatsku mrežu za vlastitu promociju.

Kada je u pitanju Selmo Cikotić, on se, prema vlastitim tvrdnjama, odlučio posvetiti znanstveno-obrazovnom radu. Za vrijeme ministrovanja Cikotić je stekao doktorsko zvanje, pa će ubuduće predavati studentima Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu. Malo je vjerojatno da će se ponovno politički angažirati, iako diplomatska služba nije isključena. SNSD-ov ministarski dvojac Mladen Zirojević i Sredoje Nović nisu izgubili povjerenje svoga šefa Milorada Dodika i može se dogoditi da ponovno zasjednu u neku fotelju. Ipak, treba imati na umu da Zirojević nije profesionalni političar i da je u Vijeće ministara ušao nakon što je Slobodan Puhalac ‘premješten’ u entitetsku vladu. Nović je, pak, jedan od najiskusnijih sigurnjaka u bh. političkom životu i teško je vjerovati da će se Dodik tek tako odreći takvog kadra. Za Novića kažu da se kroz desetljeća policijskog, špijunskog i političkog rada tako izgradio, da podjednako korisno može obnašati dužnost ministra policije, kulture ili poljoprivrede.

Opet ministri


U zastupničke klupe će vjerojatno ministri koji su nositelji stranačkih lista na izborima za državni Parlament. Riječ je o Nikoli Špiriću, Sadiku Ahmetoviću i Rudi Vidoviću. Na stranačkoj listi HDZ-a BiH za Parlament BiH su ministri Bariša Čolak i Dragan Vrankić. Njihov kolega Safet Halilović je nositelj liste SBiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Svi oni bi nakon izbora zastupničke klupe mogli ponovno zamijeniti ministarskim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?