ANALIZA

Četiri od pet vozila u BiH ukradeno je u Federaciji

kradja
VL FOTO
07.10.2011.
u 09:42

Zlatno vrijeme za ovu vrstu “posla” bilo je 2008., kada je ukradeno 1.766 vozila

Organizirane skupine kradljivaca vozila u Bosni i Hercegovini smanjile su u zadnje vrijeme svoje aktivnosti, što mnogi smatraju potvrdom učinkovitosti akcija koje poduzimaju policijske strukture u zemlji.

Službeni podaci kazuju da se broj krađa smanjio za skromnih 5,17 posto, što će reći da je prošle godine u BiH ukradeno 90 automobila manje nego godinu dana ranije. U Ministarstvu sigurnosti uopće ne dvoje što je razlog ovakvom trendu, premda upozoravaju na jedan ozbiljan problem, a to je da kaznena politika očito ne uspijeva odvratiti počinitelje da se ponovno vrate u „posao“.

Krađa vozila

-Smanjenju broja kaznenih djela krađa vozila doprinijele su konstantne mjere policijskih i sigurnosnih agencija u BiH na presijecanju aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina koje su se specijalizirale za krađu i preprodaju vozila, kao i reketiranje njihovih vlasnika. Zabrinjava, međutim, podatak da je među izvršiteljima ovih krađa i preprodaje više od pola povratnika u činjenju istih ili sličnih kaznenih djela, ističe u svom izvješću Ministarstvo sigurnosti BiH.

U Federaciji BiH, od policijskih akcija treba istaći akciju u širem području Zenice, u kojoj je uhićeno 14 osoba koje su se organizirano bavile krađom automobila i njihovom preprodajom, i u kojoj je pretresom pronađeno sedam ukradenih vozila. Na području Republike Srpske prošle godine je pronađeno je i vlasnicima vraćeno 89 vozila ili 40,6 posto od ukupnog broja ukradenih vozila. Po potragama Interpola pronađeno je 21 vozila, a evidentirano je i 13 slučajeva lažnog prijavljivanja krađe radi naplate osiguranja. Pronađeno je i Federalnom MUP-u vraćeno čak 86 vozila koja su ukradena u FBiH.

Zlatno vrijeme

Zanimljiv je podatak da je četiri od pet vozila ukradeno na području Federacije. Kradljivcima je ovaj entitet očito privlačniji za krađe automobila koji se nakon toga prebacuju u RS i tamo prodaju ili rastavljaju u dijelove. Zlatno vrijeme za ovu vrstu “posla” bila je 2008. godina, kada je ukradeno 1.766 vozila.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
01:01 08.10.2011.

pa nema ni kupovine ta nece od sebe krast>>>>>>>>>......hhahhaah

JA
jamanuša
23:11 14.10.2011.

......ove krađe automobila prodaja diploma uzgoj droga i tome slično je posljedica iz Jugoslavenskih vremena jer ih je Udba odgajala nediraj u politiku odnosno vlast a sve drugo ti je dozvoljeno (kradi maži laži tako je odgojena već treća generacija)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?