Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Cerić se neće kandidirati za još jedan mandat

Reis-l-ulemi Mustafi Ceriću ističe mandat 19. studenog 2012. godine
14. travnja 2012. u 22:35 1 komentara 5 prikaza
\'unu 19.04.2009. Zagreb , Mazuranicev trg, reis-ul-ema Mustafa Ceric u sinagogi sa rabinom Da Don. Photo:Antonio Bronic/Vecernji list\'
Foto: Antonio Bronić/Arhiva VL

Izabrana je saborska komisija za izbor reisu-l-uleme na čijem čelu je predsjednik Sabora Safet Softić, a članovi su potpredsjednici Sabora Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić te Jusuf Zahiragić, predsjednik Ustavne komisije, i Mensur Karadža, predsjednik glavne izborne komisije. Ova komisija ima obvezu da utvrdi izborne rokove i imenuje Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu. Komisija za evidentiranje kandidata broji 14 članova, a čine je najstariji sabornici po okruzima, javila je Mina. 
Sadašnjem reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću ističe mandat 19. novembra 2012. godine.  On je danas sabornicima priopćio da neće biti kandidat na idućim izborima. 

Danas je Sabor Islamske zajednice usvojio pet amandmana na Ustav, a odnose se na definiranje jedinstva Islamske zajednice, načina izbora zamjenika reisu-l-uleme i statusa reisu-l-uleme nakon isteka mandata.  Sabor je danas donio i zaključak kojim je zadužio Rijaset i Ustavnu komisiju da sačine Platformu novog Ustava Islamske zajednice. Ovaj posao trebaju okončati do kraja ove godine, a javna rasprava bi počela u idućoj godini. Sabor islamske zajednice produžio je mandat sadašnjim muftijama do iduće sjednice, na kojoj će reisu-l-ulema predložiti Saboru imenovanje muftija za iduće mandantno razdoblje. 

Na prijedlog reisu-l-uleme, Sabor je za glavnog tajnika Rijaseta imenovao Muhameda Salkića. Sabor Islamske zajednice razmatrao je i prihvatio izvještaje o radu Rijaseta za 2011. i proračun Rijaseta i njegovih ustanova za 2012. godinu. Sabor je predložio Rijasetu da zauzme stav u vezi s kandidaturom muftije Muamera Zukorlića na predsjedničkim izborima u Srbiji. 

  • Deleted user:

    Dobro je da se nece kandidirati, jer ovog hodzu je uvijek ekstremna politika vise interesirala nego religija. U tudjem je oku uvijek vidio trun, a u muslimanskom mu ni brvno nije smetalo.