BAJRAM

Cerić pozvao na bošnjačko jedinstvo i suživot s drugima

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić
PATRIK MACEK
17.11.2010.
u 08:00

Reis pozvao Bošnjake na suživot s drugim narodima i vjerama kazavši da tako mogu izgraditi mir i blagostanje

Velik broj muslimanskih vjernika okupio se jučer u Gazi Husref-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana središnja svečanost u povodu Kurban-bajrama.

Pozvao na ujedinjenje

Poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Mustafa Cerić održao je prigodnu bajramsku propovijed u kojoj je jasno pozvao bošnjačke dužnosnike na ujedinjenje, a Bošnjake na jačanje suživota s drugim naroda i vjerskim zajednicama. - Kormilari našega broda iz bošnjačkog naroda moraju se ujediniti - moraju zajedno čitati mapu rute u uzburkanom moru. U protivnom, prijeti nam potop poslije kojeg nema povratka. Na ovaj dan Bajrama nema važnije poruke od poruke za naše muslimansko, bošnjačko i bosansko jedinstvo, kazao je reis Cerić. Istodobno je pozvao Bošnjake muslimane na suživot s predstavnicima drugih naroda i vjera u BiH, kazavši da tako mogu izgraditi mir i blagostanje u državi. - Potrebno nam je jedinstvo u različitosti naše nam zajedničke domovine i države na temelju međusobnog povjerenja, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka, poručio je jučer poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Mustafa Cerić. Bajramske molitve održane su jučer i u svim drugim džamijama u BiH, a kako je za muslimane bio neradni dan, mnogi vjernici su, sukladno tradiciji, praznik proveli u krugu najbliže obitelji, rodbine i prijatelja.

Pomoć ugroženima

Kurban-bajram karakterizira prinošenje žrtve-kurbana, kao i podjela kurbanskog mesa susjedima i socijalno ugroženim kategorijama stranovništva. Podjela kurbanskog mesa organizirana je jučer i preko Crvenog križa i pučkih kuhinja.

Muslimanima u Bosni i Hercegovini u povodu Kurban-bajrama upućene su brojne čestitke od strane predstavnika drugih vjerskih zajednica i crkava u BiH te najviših političkih dužnosnika. Svečani bajramski prijam organiziran je jučer na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:23 17.11.2010.

Evo... Poglavar Mustafa Ceric nudi nasoj tajni \"jedinstvo i suživot\".... a ona samo prigovara

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?