Fojnica

Čekajući na mjerodavne, Božić bi mogli dočekati na otvorenome

Fojnica
20.12.2012.
u 11:02

Mještani odlučni i tijelima spriječiti gradnju mini hidroelektrane

Više od 120 dana mještani fojničkih naselja Gojevići i Bakovići bdiju nad rijekom Željeznicom, prirodnim draguljem koji žele sačuvati po svaku cijenu. Nisu ih u toj nakani pokolebale ni vremenske neprilike, kiša, snijeg i hladnoća i temperature koje su se posljednjih dana znale spustiti i do 20 °C ispod nule. Sve hladnije dane i noći, promrzli i na rubu živaca, dežuraju u Gotuši, kanjonu rijeke Gvoždžanke kako Željeznicu zovu u ovom kraju, odlučni, ako treba, i svojim tijelima spriječiti gradnju mini hidroelektrane Luke.

Tko je vlasnik

Podsjećamo, dežure u Gotuši traju od 23. kolovoza, kada se ponovno aktualizirao problem tako što je izvođač radova dovezao stroj s kojim je planirao započeti radove. Stroj već četiri mjeseca stoji na istom mjestu, a njemu nasuprot su ogorčeni mještani ovog kraja koji isto toliko vremena čekaju odgovor na brojne dopise koje su uputili mjerodavnim institucijama i predstavnicima vlasti. Na većinu, kažu, odgovor uopće nisu dobili, a i one koji su stigli svrstaju u kategoriju “nebuloza“. - Jedna takva situacija dogodila se i prije nekoliko dana kada je županijska inspektorica Rusmira Muhtarević-Tuco izišla na teren i naložila mještanima uklanjanje improviziranog objekta od cerade i najlona koji su napravili kako bi se zaštitili od hladnoće. Pozvala se inspektorica na brojne članke i zakone i naložila uklanjanje ovog zaklona u roku od tri dana, koji navodno smeta čišćenju snijega s kolnika iako je improvizirani objekt od puta oko pola m, a i mještani koji ondje dežuraju sami čiste snijeg tako je očito da su razlozi drugi. Inspektorica je pregledom regionalne ceste R-437 primijetila zaklon, ali nije građevinski stroj, na privatnoj cesti, i koji unatoč brojnim obraćanjima vlasnika ceste i Šumarstva još uvijek nije uklonjen iz raznoraznih razloga, a posljednji je da se ne zna vlasnik spomenutog stroja.

Okončati slučaj

NN vlasnik pobrinuo se s prvim niskim temperaturama uliti tekućinu protiv smrzavanja, a ipak je ostao NN za mjerodavne inspekcije, stoji u dopisu mještana Gojevića i Bakovića, točnije njihovu apelu za konačan prekid agonije u Gotuši. - Pred nama je božićno vrijeme. Pitamo se hoće li institucije početi raditi svoj posao, hoće li se ovaj slučaj okončati ili će istjerani pod ‘vedro nebo’ zaista tu i dočekati Božić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?