Izvanredno stanje

Čeka li nas snježni kaos?

spasavanje
VL FOTO
11.02.2012.
u 11:33

Vrijeme jučer prinudno spustilo i helikopter Oružanih Snaga BiH kod Kalinovika

Posljednjih dana BiH je gotovo u cijelosti bila paralizirana snijegom, a ne vidi se kraja kataklizmi koju proživljavaju mnoge države širom Europe.

Prisilno slijetanje

Mnogi spasioci imaju utrku s vremenom, a na ruku im ne idu i vremenski uvjeti. Tako je jučer pri akciji dostave hrane, lijekova i goriva za Kalinovik, Gacko i Bileću u 13.45 sati zbog vremenskih neprilika helikopter OS BiH MI 8 prinudno sletio u Bukovice kod Kalinovika. U helikopteru je bilo 11 putnika – 4 člana posade, tri vojnika OS BiH, dvije osobe iz civilnih struktura vlasti koje su bile zadužene za podjelu hrane i dva novinara FTV BiH. Svi putnici su neozlijeđeni. Inače OS BiH su jučer obavile sedam letova za dostavu hrane, lijekova, goriva i prijevoza putnika i pacijenata. Tijekom leta, došlo je do prekida veze s drugim helikopterom OSBiH koji je dostavljao pomoć stanovnicima u povratničkim naseljima općine Nevesinje. Drugi helikopter se nakon dostave paketa trebao vratiti za Sarajevo, međutim zbog naredbe iz stožera OSBiH prinudno je sletio u Mostar, potvrdio je Feni pilot tog helikoptera Miralem Pilavdžić.

Prema najavama iz FHMZ-a danas će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Na jugu se očekuje susnježica i ledena kiša. Očekivano povećanje snježnog pokrivača tijekom 24 sata je od 10 do 25 centimetara. Jutarnje temperature od -18 do -9, na jugu od -5 do -1 Celzijev stupanj, a dnevne od -13 do -7, na jugu od -2 do 4 stupnja. U nedjelju će biti pretežno oblačno vrijeme, na jugu Hercegovine sa susnježicom i kišom. Intenzivnije se oborine očekuju u jutarnjim satima i prijepodne. Poslijepodne na jugu i zapadu prestanak oborina. U ostatku zemlje intenzitet oborina bit će vrlo slab, a na istoku i sjeveroistoku može biti umjeren. Do kraja dana u sjeverozapadnoj Bosni djelomično smanjenje naoblake.

I dalje hladno

Stabilizacija vremena bit će u ponedjeljak, kada su moguća i kraća sunčana razdoblja. U Bosni je povremeno moguć slab snijeg. Utorak bi trebao biti sunčan, s tim da će jutro biti hladno s mrazem. U srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno, dok bi u četvrtak u Bosni trebao padati snijeg, a u Hercegovini susnježica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?