Pred Sudom BiH

Čavka: Budimir je znao da njegovi suradnici uzimaju novac

Živko Budimir
06.06.2013.
u 12:26

Trenutačno se u državnom Tužiteljstvu analiziraju svi obavljeni razgovori sa službenog telefona Budimira, a riječ je o opsežnom materijalu

Tužiteljstvo BiH i odvjetnici obrane osumnjičenih u slučaju “Budimir” iznijeli su jučer argumente na ročištu za ponovno određivanje pritvora osumnjičenima.

Dokazi o pomilovanju

Tužitelj Oleg Čavka je prezentirao dokaze o međusobnim razgovorima o pomilovanju osuđenika koje su vodili Petar Barišić i Živko Budimir, Mira Čorić i Suad Kulosman. Podsjetio je da je SIPA iz ureda Živka Budimira izuzela dokumentaciju koja je pokazala da je na predmetima pomilovanja aktivno sudjelovao i predstojnik Budimirovog ureda Vinko Drinovac. Spomenuo je i neke od bivših i sadašnjih Budimirovih stranačkih kolega. U donošenju odluka o pomilovanjima, kako je pokazala izuzeta dokumentacija, Živko Budimir se konzultirao s prijateljima, ratnim drugovima i tadašnjim članovima svoje novosnovane stranke Tihomirom Šarcem, Edibom Bubalom i Stankom Primorcem - kazao je Čavka. Posebno je istaknuo aktivnu ulogu Budimirovog savjetnika Petra Barišića, koji je također jedan od osumnjičenih u ovom predmetu. Prisluškivanjem i presretanjem razgovora otkriveno je da je Barišić imao aktivnu ulogu u pomilovanju Adija Karića i Admira Kulovca. Također, istraga je pokazala da je na ime pomilovanja Kulovca avansno uplaćeno 7000 KM nakon čega je Petar Barišić nazvao predsjednika i rekao mu da je završio posao - naveo je Čavka. Trenutačno se u državnom Tužiteljstvu analiziraju svi obavljeni razgovori sa službenog telefona Budimira i očito je riječ o opsežnom materijalu. SIPA je, prema Čavkinim riječima, također izuzela i evidencije koje je vodio Budimir ili njegovi suradnici o urgencijama za pomilovanja gdje je čak navedeno tko je za koga tražio urgenciju. Čavka je podsjetio da je za vrijeme Budimirovog mandata pomilovano 50 osuđenih ubojica, jedan ili dva silovatelja te niz osoba osuđenih za teška razbojstva. Iznio je i podatak da je Mersed Hadžić zvani Švicarac, oko kojeg se podiglo mnogo prašine proteklih tjedana pomilovan nakon urgencije prijatelja Živka Budimira iz Zagreba.

Nije reagirao


Tvrdim da je puno puta Budimir prevaren od svojih suradnika, ali je znao da uzimaju novac za pomilovanja i nije reagirao, ustvrdio je Čavka. Sam Budimir je u naknadnoj izjavi novinarima zanijekao da je imao informacije u uzimanju novca, a njegovi odvjetnici su doveli u pitanje i druge dokaze prezentirate od tužitelja. Budimir je nakon ročišta izjavio da nije i nema namjeru bježati iz zemlje. Kazao je da ima poziv za odlazak na molitveni doručak u Berlin, ali da će njegovi odvjetnici provjeriti sa Sudom BiH može li uopće ići.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?