Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Časnim sestrama ne žele prodavati ni kruh

Islamski ekstremisti vrijeđaju časne u Sarajevu, iz samostana zbog sigurnosti izlaze samo u paru
25. siječnja 2012. u 08:59 1 komentara 343 prikaza
casne sestre (1)
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Nije se ni “slegla” prašina oko izjave vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića kako u BiH raste islamski ekstremizam, svjetski mediji jučer citiraju izjavu katoličkih časnih sestara iz Sarajeva, koje su se požalile da u glavnom gradu BiH od ekstermista svakodnevno doživljavaju provokacije. Prema tvrdnjama Ivanke Mihaljević, nadstojnice franjevačkog samostana Školskih sestara Krista Kralja u Sarejevu koja je nedavno boravila u dobrotvornoj ustanovi “Pomoć crkvi u nevolji /Aid to the Church in Need/ (ACN)” u Njemačkoj, sestre su sve češće izložene verbalnim uvredama u javnosti. Zbog straha od zlostavljanja, samostan napuštaju samo u paru, ako je to uopće moguće. “Svakodnevni život je generalno sve teži.

Sve više muslimanskih ekstremista emigrira iz Saudijske Arabije i otvara tvrtke u BiH”, kazala je časna sestra Ivanka Mihaljević tijekom posjete međunarodnom sjedištu “Aid to the Church in Need” u Njemačkoj. Časne sestre često nemaju drugog izbora nego kupovati u trgovinama koje drže ekstremisti, ali su u njihovim trgovinama, kazala je, izložene diskriminaciji i poniženju. “Na primjer” svjedoči sestra Ivanka “kod jednog od njih nedavno sam htjela kupiti kruh. Iako je kruha bilo na polici on ih nije jednostavno želio prodati katoličkoj časnoj sestri”.

“Znači” zaključuje ona “iako je to naš dom mi se tamo osjećamo nepoželjnim”. Nasuprot ekstremistima iz Saudijske Arabije, naglasila je sestra Ivanka, autohtoni bosanskohercegovački muslimani su “miroljubivi”, te se često srame ponašanja ekstremista koji dolaze u BiH i pozivaju na suradnju religija. Inače sestre franjevke Krista Kralja u Sarajevu, kojem pripada i Ivanka Mihaljević pokrenule su program međureligijskog dijaloga i suradnje zalažući se za promicanje mirnog suživota svih religija. Pokrenuli su trogodišnji program pod nazivom “Ja ću proširiti na vas ruku za miran suživot”. U ovu inicijativu, katolici, muslimani i kršćani, Srpska pravoslavna zajednički rade na promicanju tolerancije, nenasilja i međusobnog poštivanja.

Rijaset islamske zajednice pobunio se protiv izjave kardinala Puljića o pojačanoj islamizaciju BiH. Naročito ih je uvrijedila kardinalova izjava da je proteklih godina, kazao samo u glavnom gradu BiH u Sarajevu, izgrađeno najmanje 70 novih džamija. U BiH već ima 3.000-5.000 vehabija koji teže da steknu veći utjecaj u društvu. “Nitko iz Vlade nema hrabrosti nešto poduzeti u vezi ovoga”, zaključio je kardinal Puljić.

  • Kontras22:

    Ove je navukao u Bosnu i Hercegovinu Alija Izetbegovic i niko drugi