Sudbine

Časnik iz BiH pomaže u traženje male April

Edin
14.10.2012.
u 11:08

Bosanac koji u svojoj vitrini ima kraljevsko odličje sad pomaže u traženju djevojčice April

U okruženom Sarajevu kao maloljetni volonter Crvenog križa spašavao je djecu, starce, nemoćne... Pod snajperskom paljbom, granatama koje su sipale s okolnih brda po domovima starim i iznemoglim osobama dostavljao je hranu. Nakon rata 1995. godine seli u Veliku Britaniju, kao stipendist njihove vlade završava koledž, a potom i Fakultet za arhitekturu i urbanizam u Birmighamu u Škotskoj. Postaje zaposlenik Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije, a ovih dana u medijima se njegovo ime spominje, jer zajedno s desecima britanskih volontera traga za nedavno nestalom petogodišnjom britankom April Jones iz velškog gradića Machynlleth. Prema riječima policije, odvezena je u kombiju u nepoznatom pravcu, a nade da će je pronaći živu lagano se tope.

Od Sarajeva do odličja kraljice

Ime Sarajlije Edi Hrustanović, kojeg je kao narednika Kraljevskih zračnih snaga u kolovozu ove godine odlikovala britanska kraljica Elizabeta II spominju britanski mediji. Policija mu se kao i ostalim volonterima koji traže nestalu djevojčicu osobno zahvalila, a njegovu zanimljivu priču od ratnog sarajevskog pakla od odličja britanske kraljice, objavio je sarajevski portal klix.ba. Diplomirao je 2001. godine, a tijekom petogodišnjeg studija, radio je kao prevoditelj pri Imigracijskom odjelu Ministarstva unutarnjih poslova Velike Britanije. Nakon diplome postaje član Kraljevskog urbanističkog instituta sa sjedištem u Londonu. Seli se u Wales gdje dobiva posao u Županijskom vijeću na mjestu urbaniste, gdje i danas radim. Godinu dana nakon što je odselio iz BiH u Veliku Britaniju, Edi Hrustanović postaje rezervni časnik Kraljevskog zrakoplovstva gdje stječe čin stožernog vodnika. “U svoje slobodno vrijeme redovito predajem kadetima na obuci iz geopolitičke situacije na teritoriji bivše Jugoslavije. U kolovozu ove godine kraljica Elizabetha II me je odlikovala Jubilarnim odličjem za zasluge koje sam stekao pri pričuvnom sastavu Kraljevskog zrakoplovstva u domenu edukacije i treninga kadeta”, kaže Hrustanović. Britanski časnik rođen 1977. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Kada je počeo rat, uključio se u rad tadašnjeg općinskog Crvenog križa u Novom Sarajevu. Kako kaže, bio je zadužen da napravi popis starih i iznemoglih osoba i djece mlađe od sedam godina radi pružanja humanitarne pomoći i hrane iz narodne kuhinje. Prisjeća se ratnih trauma koje je kao dječak proživio u opkoljenom Sarejevu. “Pod kišom granata svakodnevno sam išao u naš ured obrađivati papirologiju i odnijeti ručak starim i iznemoglim osobama u svojoj mjesnoj zajednici. Tijekom 1993. počele su pristizati poruke Crvenog križa koje su bile jedini način komunikacije građana opkoljenog Sarajeva s vanjskim svijetom”, kaže Hrustanović za klix.ba.

Dječji sudbine prate Edija

Poslije toga priključuje se UN-ovoj Vatrogasno-medicinskoj brigadi, gdje radi kao prevoditelj i prolazi trening za mlađe vatrogasce. “Naš glavni zadatak je bila zaštita lokalnih sarajevskih vatrogasaca. Kao pripadnici UN-a mi smo pokušavali blindiranim vozilima spriječiti njihova ranjavanja tijekom intervencija i prijevoza ozlijeđenih do bolnice Koševo”, prisjeća se Hrustanović. Najteži trenutak, kaže, doživio je nakon što je vidio sedmogodišnjeg dječaka kojeg su ubili snajperisti s okolnih brda ispred Zemaljskog muzeja. “Dvadesetak sekundi prije pogibije prišao nam je i pitao nas imamo li bombona. Na žalost, taj dan u đžepu mog pancira nije bila nijedna bombona, iako je obično bio pun slatkiša. Bilo je i sretnih trenutaka tijekom opsade kada smo uspijevali i zbrinuti mnogobrojne ljude ali, na žalost, u mislima ostaju samo oni najteži i najmračniji trenuci u opkoljenom Sarajevu”, govori ovaj 35-godišnji Sarajlija s britanskom adresom. Nakon 17 godina opet je uključen u tužnu sudbinu jednog mladog života. Traga za nestalom petogodišnjom djevojčicom. “Iznenađeni smo, svi smo u šoku, jer ovaj dio Walesa, nedavno proglašen jednim od najsigurnijih dijelova Velike Britanije. Ovaj gradić i kanton neće više biti isti poslije ovoga”, kaže Hrustanović ističući kako su, na ??alost, mali izgledi da će mala April biti pronađena živa. Uhićen je Mark Bridger kojeg se sumnjiči za ubojstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?