Policijska akcija

Carinicima 138 šlepera kave kao glina i soja!?

Panama
VL FOTO
28.03.2013.
u 09:28

Na informativni razgovor privedeno je 13 carinika zbog sumnje da su sudjelovali u nezakonitom uvozu kave u Bosnu i Hercegovinu

U jučerašnjoj zajedničkoj akciji SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje BiH na informativni razgovor je privedeno 13 carinika zbog sumnje da su sudjelovali u nezakonitom uvozu kave u BiH. Riječ je o nastavku akcije “Panama”, a među privedenima su Adnan Topić, Ljubomir Adžić, Zoran Gigović, Stana Kovačević, Elvira Šarganović, Azra Kočar, Zoran Sredić. Naime, preko carinskih ispostava Bosanska Gradiška i Bihać uvezeno je 138 šlepera kave, koja je prilikom uvoznog carinjenja lažno deklarirana kao soja ili glina, a sve u cilju izbjegavanja plaćanja zakonom predviđenih uvoznih taksi. Kad je u pitanju uvoz kave u BiH, pored carine i PDV-a, plaća se i trošarina i to 1,5 KM po kilogramu za sirovu kafu i 3 KM po kilogramu za prženu kavu.

Postoji osnov sumnje da je na ovaj način proračun BiH oštećen za oko 30 milijuna maraka. -Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula pokrenuo je disciplinski postupak protiv ovih carinskih službenika. Podsjećamo, od dolaska na čelo UNO, Džakula je pokrenuo više od 200 disciplinskih postupaka, a disciplinska komisija UNO do danas je za 12 službenika Uprave već izrekla mjeru prestanka radnog odnosa zbog utvrđene teže povrede službene dužnosti, kažu iz UNO BiH. Nedavno je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor za četvoricu uhićenih u akciji “Panama”. U pritvoru su Robert Duno (37), Mario (28) i Dario (35) Oroz i Mladen Nikačević (37), svi iz Kiseljaka. Tužiteljstvo BiH priopćilo je da su osumnjičeni bili dio organizirane kriminalne skupine i da su u periodu od siječnja 2009. godine do kraja kolovoza 2011. godine, organizirali i izvršili krijumčarenje ukupno 139 kamiona sirove kave. Osumnjičeni su, kako je navedeno, prokrijumčarili više od tri tone kave, čija je vrijednost procijenjena na 14,4 milijuna KM. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal, carinske prijevare, utaje poreza i pranje novca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije