PONOVLJENI IZBORI

Čapljina povećala razliku stranaka

izbori
Frano Matić
09.11.2010.
u 12:32

Za HDZ BiH u Čapljini glasovale tri četvrtine birača, dok je HDZ 1990 dobio potporu 10 %

Na ponovljenim ‘regularnim’ izborima na pet biračkih mjesta u Čapljini u nedjelju za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije pobijedio je HDZ BiH s potporom od 75 % birača koji su u nedjelju izašli na izbore, čime su i službeno ovjereni kompletni rezultati općih izbora u BiH, izvijestili su iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. HDZ BiH je osvojio 380 glasova manje nego 3. listopada, ali je zanimljivo da je porasla potpora ovoj stranci za četiri posto.

Prigovori bez učinka

Istodobno, glavni rival - HDZ-a 1990 je osvojio 196 glasova, što je u usporedbi od prije mjesec dana pad od 34 glasa. Gledajući usporedne pokazatelje drugih stranaka najveći pad doživio je HSP BiH koji je sa 111 glasova osvojio samo 31, dok je za SDP na pet biračkih mjesta, po dva u gradu Čapljini i Višićima te u Trebižatu glasovalo upola manje birača, njih 69 u odnosu na mjesec dana ranije. Od ostalih stranaka za Savez za bolju budućnost glasovalo je 89 birača, za SDA 11, a Stranku za BiH 40. Istodobno, Narodna stranka Radom za boljitak dobila je potporu dva birača, a HSP Ante Starčević jednoga birača, jednako kao i Dodikov SNSD.

Izbori u Čapljini ponovljeni su na temelju prigovora čapljinskog HDZ-a 1990 iz kojega se tvrdilo da je HDZ BiH ostvario oko 1.380 glasova na temelju krivotvorenih potpisa. HDZ BiH je, međutim, prekjučer osvojio 1.394 glasa u odnosu na 1.776 na redovitim izborima. Prema odzivu birača koji je bio slabiji, za HDZ BiH je glasovalo oko 76 posto birača. Ovakvi rezultati izbora u Čapljini nisu ništa promijenili u odnosima hercegovačko-neretvanske županijske Skupštine. Iako su u čapljinskom HDZ-u 1990 vjerovali da bi u Skupštinu mogao ući Stjepan Krešić, to se nije dogodilo. On je dobio 104 glasa putem preferencija na nedjeljnim izborima, što mu nije bilo dovoljno za ulazak u skupštinu bilo da se radi o oduzimanju jednoga mandata HDZ-u BiH ili pak eventualnoj zamjeni mandata iz skupštine zastupnika njegove stranke, vrlo agilnog i mladog Ilije Cvitanovića.

Bez promjena

Nije se međutim dogodila niti promjena u zastupničkim klupama između SDA i Stranke za BiH iako je mali broj glasova mogao odlučiti SDA dobije šesti mandat. Nedjeljni izbori u Čapljini nisu promijenili ništa u odnosima stranaka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje je HDZ BiH zadržao deset mandata, ili trećinu ukupnog broja, dok je SDA osvojila pet zastupničkih mjesta a HDZ 1990. četiri mjesta. To će po svemu sudeći i činiti okosnicu buduće koalicijske vlasti, a nije isključeno da prvi put u vlasti bude i SDP BiH.

Budući je završena još jedna izborna epizoda i kako bi se izbjegla situacija od prije četiri godine kada su se Hrvati podijelili, a HDZ BiH odbio sudjelovati u vlasti, nužno je da ključne hrvatske stranke, prije svega dva HDZ-a zajednički nastupe u vlasti kako se ne bi dovele u poziciju da imaju manjinsku potporu u Skupštini i onda moraju ulaziti u teške kompromise zbog kojih su stradale medijske institucije na hrvatskom jeziku, kazalište ...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?