Odluka o ulasku u EU

Čak 88 posto birača u BiH glasovalo za ulazak Hrvatske u EU

referendum (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/9
22.01.2012.
u 19:13

Ukupno 6123 hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini jučer je iskoristilo svoje pravo glasa i glasovalo na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju

Ukupno 6123 hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini jučer je iskoristilo svoje pravo glasa i glasovalo na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Ukupno 88 posto glasača u BiH podržalo je ulazak Hrvatske u EU.

Rezultati glasovanja

U Mostaru je ukupno glasovalo 3095 hrvatskih državljana, a njih 3337 je glasovalo ZA, dok je 587 bilo protiv ulaska Hrvatske u EU. U postotcima, 85 posto Hercegovaca je bilo za ulazak Hrvatske u EU, dok se 15 posto birača protivi ovome procesu. Nešto bolje raspoloženje imali su hrvatski državljani u Sarajevu. Ukupno je glasovalo 1255 državljana Hrvatske u glavnom gradu BiH, a njih 1169 ili 94 posto je bilo ZA, dok je 83 birača ili 6 posto bilo protiv ulasku Hrvatske EU. Kada su u pitanju postoci, slični rezultati glasovanja su zabilježeni u Banjoj Luci. U Republici Srpskoj je ukupno glasovalo 340 hrvatskih državljana, 313 ili 92 posto birača je dalo svoj glas za ulazak Hrvatske u EU, dok je 25 glasova ili 8 posto bilo protiv. Najveći rezultat je zabilježen u Tuzli gdje je ukupno glasovalo 594 hrvatskih državljana. Njih 94,27 ili 560 je bilo za ulazak Hrvatske u EU, dok je protiv glasovalo 32 birača ili 5,39 glasača. I dok su neki razočarani zbog malog broja ljudi koji su izašli na ovaj referendum, drugi su mišljenja kako je ovakva izlaznost birača u BiH očekivana. Za razliku od izbora u Hrvatskoj, kada dijaspora glasuje dva dana, na referendumu se glasovalo jedan dan.

Razlozi male izlaznosti

Treba spomenuti kako je i loše vrijeme u Bosni “krivac” za malu izlaznost birača u ovom dijelu BiH, a za razliku od izbora, ovaj put nije bilo organiziranog prijevoza do birališta. U cijelom ovom procesu najvažnija je činjenica kako su i hrvatski državljani u BiH velikom većinom dali potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te kako su svojim glasovima pokazali kako Hrvati u BiH žele biti dio europske obitelji. U tom smjeru su jučer išle i izjave hrvatskih političkih čelnika u BiH koji su istaknuli kako europske integracije nemaju alternativu, te kako će ulazak Hrvatske u Europsku uniju doprinijeti bržem integracije BiH u europsku obitelj.

Hrvatska se odlučila ZA ulazak u Europsku uniju. Prvi nepotpuni podaci DIP-a pokazuju kako je 67 posto birača glasovalo ZA, a 33 posto PROTIV ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?