NEDOSTATCI

Čak 32 tisuće obveznika PDV-a nijednom nije kontrolirano

'za unutrasnju.....01.08.09. rijeka....porez na dodanu vrijednost pdv 23 posto na racunima od danas Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
Goran Kovacic/Pixsell
17.09.2013.
u 08:28

Revizija uočila brojne slabosti u sustavu kontrole neizravnih poreza u BiH

Zbog lošeg planiranja kontrola i obveznika za kontrolu, čak 32.000 obveznika PDV-a nikada nije kontrolirano, dok su neki drugi kontrolirani i više puta u zadnjih pet godina.
Ovo je samo jedan od primjera slabosti unutar sustava Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koje je evidentirala nedavno provedena revizija. Uglavnom je riječ o problemima koji se povlače još od uspostave Uprave iako sadašnje čelništvo ove institucije čini napore da se situacija popravi, slabosti očito još uvijek postoje jer se dugo vuku. Takav je slučaj sa sustavom prisilne naplate od poreznih dužnika. - Donedavno neriješeno pitanje pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta UNO prouzročilo je da skoro polovina zaposlenih na poslovima kontrola nisu u mogućnosti punim kapacitetima obavljati poslove kontrole i prisilne naplate. Ovo se odrazilo i na neprovedbu planiranih aktivnosti u ovim područjima. Ovo se značajno reflektira i na postupak planiranja, ali i na sam proces vršenja ovih aktivnosti, upozoravaju revizori u svom izvješću.

Nema baze podataka

Ističe se i da UNO ne raspolaže dovoljnim brojem vanjskih informacija koje su osnovni preduvjet za efikasno planiranje i provedbu postupka kontrole PDV-a i prisilne naplate duga. Osim toga, ne postoji ni sveobuhvatna baza podataka o poreznim obveznicima unutar UNO-a. Razina informacija koje se prikupljaju od samih poreznih obveznika prije odlaska u kontrolu također nije na zadovoljavajućoj razini. PDV primjena koja je razvijena u vrijeme uvođenja PDV-a opravdala je svoju jednostavnost. Međutim, u nedostatku informacija o poreznim obveznicima i njihovom poslovanju, povećanje broja podataka koje na PDV prijavi dostavljaju obveznici, nameće se kao moguće rješenje. Kada je u pitanju zaštita od korupcije, revizori uočavaju da određene mjere postoje, ali ne postoji sustavan način praćenja ponašanja zaposlenih u pogledu koruptivnih aktivnosti.

Mjere i učinkovitost

- Neke od mjera, kao što su izmjena timova za kontrolu, isključivanje mogućnosti da isti inspektori više puta idu u kontrolu kod istog obveznika, isključivanje mogućnosti da u kontrolu ide samo jedan inspektor, postoje kao nepisana pravila, ali ne postoje službeni akti kojima se određuje da je ovo ponašanje obvezujuće, upozoravaju revizori. Sadašnje rukovodstvo čini sve kako bi ovakve i slične probleme riješilo. Usprkos svemu od uvođenja sustava PDV-a u BiH zabilježen je rast prihoda od ove vrste neizravnih poreza. Podaci govore da je rast bio izražen u prve dvije godine, a da je iznos od 4 mlrd. KM bruto prihoda iz 2008. ponovno dostignut prošle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?